Verslag Erfgoedlabo Erfgoeddag

Erfgoedlabo Erfgoeddag

Op donderdag 10 november werd er tijdens het Erfgoedlabo Erfgoeddag gebrainstormd en werden lokale plannen gedeeld. Het verslag kan je op deze pagina nalezen. 

Erfgoeddag 2017

Praktisch

Erfgoeddag 2017 vindt plaats op zondag 23 april. De focus ligt op roerend cultureel erfgoed. Erfgoeddag is het moment om als erfgoedwerker of -organistie het lokale erfgoed in de kijker te zetten. 

Activiteiten registreren kan via http://www.erfgoeddag.be/inschrijving tot en met 11 januari. Registreer je voor het eerst een activiteit? In de handleiding lees je hoe je te werk gaat. Vergeet niet om als regionale coördinator erfgoed zuidwest aan te duiden. Heb je hulp nodig bij het registreren? Contacteer zuidwest (lieze@zuidwest.be, 056 24 16 16). erfgoed zuidwest is het aanspreekpunt voor de organisatie van lokale activiteiten. Heb je hulp nodig of wil je je idee aftoetsen? Wij staan voor je klaar!

Regionale communicatie

zuidwest verspreidt een regionale folder met daarin de activiteiten binnen Zuid-West-Vlaanderen. Hierbij vertrekken we vanuit de informatie die je bij de Erfgoeddag-inschrijving vermeld hebt. Midden januari contacteren we je om eventueel extra info en een geschikte foto toe te voegen aan de gegevens. Vanaf 20 maart worden de folders verdeeld in de regio. 

 

Thema zorg

Een thema op drie sporen

Het thema zorg omvat 3 subthema's: Erfgoed en welzijn, geschiedenis van de zorg en erfgoedzorg. Het thema nodigt uit tot toenadering tot de zorgsector. Zo is dementie een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Ook de geschiedenis van de zorg komt aan bod. Wat is de geschiedenis van het lokale ziekenhuis of OCMW? Hoe ging men vroeger om met zieken- of armenzorg? Tot slot mag ook de cultureel-erfgoedzorg niet ontbreken. Welke zorg heeft ons erfgoed nodig? Hoe bewaren we dit erfgoed voor de toekomst? Meer over wat je met deze thema's kan doen lees je in inspiratiebrochure van FARO. 

 

Lokale plannen

Binnen de regio leven al heel wat ideeën. Op het labo werden ze gehoord en besproken. Hieronder worden in grote lijnen de ideeën overlopen. Heb je zelf tips of aanvullingen bij deze ideeën, laat het ons weten.

Cuerna - vzw Kuurns erfgoed (Remi Dejaeghere): Cuerna denkt eraan te focussen op de zorg voor natuur, via een natuurwandeling (Groene Long). Hierbij wil de vereniging ook de link leggen naar volksgeneeskunde met planten en kruiden en de vlasindustrie in de regio.

Harelbeke (Mia Degezelle): In Harelbeke loopt rond Erfgoeddag de tentoonstelling '60 jaar E3'. Een extra publieksluik op Erfgoeddag zal ook de link naar zorg leggen. Ideeën om te werken met soigneurs en kinesisten van coureurs werden voorgesteld, of de meer duistere kant van het zorgen voor coureurs: doping. Tegelijk wordt gedacht hoe zorg ook gelinkt kan worden aan de passage van de tentoonstelling Bezettering 14-18, misschien kan de tentoonstelling te gast zijn in een woonzorgcentrum?

VormingPlus (Maarten Vanhee): Via dialoogtafels kan de link getrokken worden naar zorg vandaag. Kan ook stilte zijn plek vinden op Erfgoeddag?

Openbare bibliotheek Zwevegem (Thea Libbrecht): 2017 is het jaar van het beeld. In de bibliotheek wil men een erfgoed-cinema plaatsen waar oude beelden worden getoond van Zwevegem. Om het beeldmateriaal te verzamelen wordt een oproep gedaan naar de Zwevegemse bevolking. Een samenwerking met het woonzorgcentrum, en de beelden ook daar tonen, legt de link naar het Ergoeddag-thema.

Cultuurdienst Anzegem (Chantal Demeulemeester): In Anzegem wil men graag aan de slag met een private erfgoedcollectie rond Tiegem. De collectie bevat heel wat oude filmpjes, die wil men graag in de woonzorgcentra tonen. 

Museum X (Kris Vlaeminck, Bernard Pauwels): Vanuit Museum X denkt men aan verschillende sporen. Spoor 1: Verhalen brengen rond de geschiedenis van de zorg, gebruik maken van storytelling, vertellers; samenwerking met het Rijksarchief. Spoor 2: Ook in Museum X zal de geschiedenis van de zorg geïntegreerd worden in de opstelling. Erfgoeddag kan een eerste stap in die richting betekenen, erfgoed van AZ Groeninge verkennen. Spoor 3: in het woonzorgcentrum Sint-Jozef staat een tentoonstelling rond firma De Coene

Rijksarchief Kortrijk (Hannah Van der Auwera): Binnen het Rijksarchief denkt men aan de evolutie van de zorg: medische recepten, kwakzalvers, waterklinieken, enz. 

GidsenPlus (Wim Bruynooghe): GidsenPlus wil het verhaal van de Kortrijkse dokter en botanist Willem Quackelbeen bovenhalen. Van deze dokter bestaat een receptenboek met oude recepten, plantengeneeskunde. De uitleg over de dokter kan gekoppeld worden aan een ronleiding in de kruidentuin van het Baggaertshof waar geneeskrachtige kruiden terug te vinden zijn. 

Begijnhof Kortrijk (Marc, Liesbeth Soete): In het Begijnhof plant men een tentoonstelling over het Begijnhof als onderwijsintelling. Het onderwijs was voor de begijnen een vorm van zorgen. Eventueel kan een klaslokaal nagebouwd worden (Onderwijsmuseum Ieper?).

Erfgoedplatform Kortrijk (Nicole Pannier): De verschillende Kortrijkse verenigingen komen samen op 2 locaties: het Rijksarchief en Museum X. De focus zal liggen op de zorg voor cultureel erfgoed (restaruatie, behoud, inventarisatie, enz.). 

Texture Kortrijk (Greet Verschatse): Verschillende sporen: Spoor 1: link met de industrie, firma Malysse-Sterima die steriele pakketten maakt voor spoeddiensten, Spoor 2: opstart van dementievriendelijke rondleidingen in Texture, Spoor 3: presentatie van voorschootjes uit de collectie, Spoor 4: vzw Wit.h, een sociaal-artistieke werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking, brengt de voorstelling 'ze leefden in een doos' in het museum.  

 

Erfgoeddag in Zuid-West-Vlaanderen

zuidwest werkt aan een eigen traject rond erfgoed van de zorg. Gelinkt aan de eigen instelling, om interessante minder bekende erfgoedcollecties in kaart te brengen, gaan we op zoek naar zorgerfgoed in Zuid-West-Vlaanderen. Tijdens het labo werd een eerste rondvraag gedaan naar interessante zorgcollecties in de regio. Hiermee gaan we aan de slag. Meer info over dit traject volgt. Ken je zelf nog interessante collecties zorgerfgoed? Laat het ons weten.

 

Presentatie

 

Erfgoedlabo Erfgoeddag, 10 november 2016, Begijnhof Kortrijk
Aanwezig: Remi Dejaeghere (Cuerna - vzw Kuurns erfgoed), Mia Degezelle (Harelbeke), Maarten Vanhee (VormingPlus), Thea Libbrecht (Openbare bibliotheek Zwevegem), Chantal Demeulemeester (Cultuurdienst Anzegem), Kris Vlaeminck (Museum X), Bernard Pauwels (Museum X),  Hannah Van der Auwera (Rijksarchief Kortrijk), Wim Bruynooghe (GidsenPlus), Marc (Begijnhof Kortrijk), Liesbeth Soete (Begijnhof Kortrijk), Nicole Pannier (Erfgoedplatform Kortrijk), Greet Verschatse (Texture Kortrijk), Bram Lattré (IOED Leiedal), Ineke Bruynooghe (zuidwest), Tijs De Schacht (zuidwest), Lieze Neyts (zuidwest)