Projectmedewerker industrieel erfgoed

Voltijds – bepaalde duur – 12 maanden

Opzet

Erfgoed zuidwest vormt sinds 2015 de cultureel-erfgoedcel voor de dertien steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. De erfgoedcel maakt deel uit van de projectvereniging zuidwest.

Zuid-West-Vlaanderen is een regio met een sterk industrieel verleden. De industrie rond tapijt, fluweel en meubelstoffen (technisch het “pooltextiel”) was hierbinnen zeer belangrijk en de sectoren verbeelden hoe Zuid-West-Vlaanderen zich in de jaren 50 tot 70 bleef heruitvinden, bvb. ook na de crisis in de vlassector. Tijdens de hoogdagen van de tapijtindustrie waren er meer dan 170 bedrijven in Zuid-West-Vlaanderen actief binnen deze nijverheid. Samen de vele toeleveranciers en thuiswevers vormden ze een zéér fijn vertakt netwerk dat haar sporen achterlaat in dorpen, straten en families.

Erfgoed zuidwest wil het verdwijnen van de vele tapijtbedrijven in Zuid-West-Vlaanderen aangrijpen om het roerend cultureel erfgoed, de vele levendige verhalen en het immaterieel erfgoed rond deze bedrijven te karteren. Voor dit project versterkt erfgoed zuidwest het team met een projectmedewerker. Als projectmedewerker opereer je binnen de erfgoedcel en word je aangestuurd door de coördinator erfgoed.

Taken

In overleg met de coördinator erfgoed ben je verantwoordelijk voor de acties die erfgoed zuidwest ontplooit rond industrieel erfgoed. In samenwerking met het team breng je het tapijtverleden van de regio in kaart en zo bouw je een project uit voor de periode 2019-2020.

Concreet zet je een mondeling geschiedenis traject op rond tapijterfgoed, neemt interviews af met bedrijfsleiders, (ex-)werknemers en thuiswevers. Je organiseert en begeleidt erfgoedlabo’s waarbij ontmoeting en het vastleggen van getuigenissen over het industrieel erfgoedverleden van de regio centraal staan.

De in kaart gebrachte informatie vormt de basis voor een locatiegebonden publieksproject rond het thema en het nog aanwezige erfgoed, zowel roerend als immaterieel. Samen met de erfgoedcelmedewerkers werk je zo stapsgewijs een concreet publieksproject uit rond het pooltextiel in de regio. Je doet dit in samenwerking met lokale heemkringen en met andere partners, zoals museum Texture. Je onderhoudt nauwe contacten met o.a. ETWIE, Texture, bedrijven, VOKA,  Leiedal, heemkringen en archieven uit de streek, enz.

Profiel

 • Je hebt minstens een Ba diploma of een diploma hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld door ervaring.
 • Je hebt een gezonde erfgoedinteresse, in het bijzonder in industrieel erfgoed, eventueel gestaafd door een opleiding kunstgeschiedenis, archeologie, geschiedenis, restauratie en/of monumentenzorg, enz.
 • Je hebt kennis van het industrieel verleden (van de regio) of bent bereid om je hierin in te werken. Begrippen als fluweel, Jacquard, thuiswever en kartonkapper prikkelen je verbeelding.
 • Je bent een harde werker, nauwgezet en gedreven.
 • Je bent een creatieve duizendpoot.
 • Je ben een enthousiaste bruggenbouwer, diplomatisch en zelfstandig.
 • Je bent flexibel om ook ’s avonds of occasioneel in het weekend te werken.
 • Je beschikt over een rijbewijs B.
 • Ervaring met publiekswerking, onderzoek of mondelinge geschiedenis zijn duidelijke pluspunten.

Wat bieden we je

 • Een contract van bepaalde duur (12 maanden), met kans op verlenging.
 • Een boeiende en gevarieerde job binnen een flexibele werkomgeving.
 • Een verloning volgens PC329, B1C, aangevuld met maaltijdcheques en een vergoeding woon-werkverkeer. Relevante ervaring kan in aanmerking genomen worden.
 • De projectvereniging zuidwest, waarvan de erfgoedcel deel uitmaakt, heeft haar uitvalsbasis in Kortrijk (President Kennedypark 10, 8500 Kortrijk).

Solliciteren en procedure

De procedure voor deze aanwerving werd afgesloten.

Meer info

Voor bijkomende vragen in verband met het profiel kan je terecht bij Tijs De Schacht, coördinator erfgoed, tijs@zuidwest.be of 056 24 16 16.