Nog één keer Hoevemuseum in Moorsele

Nog één keer Hoevemuseum in Moorsele

Waar: Hoeve ’t Kapelriegoed, Kapelaniestraat 8, Moorsele
Wanneer: Van 10u tot 18u
Organisatie: Erfgoedcel gemeente Wevelgem i.s.m. erfgoed zuidwest, CAG, gemeentebestuur Wevelgem, Fruitwerkgroep VELT Wevelgem-Menen, Landelijke Gilde Moorsele

Sinds vele jaren huisvest het Kapelriegoed een hoevemuseum met een bijzonder rijke collectie handwerktuigen en landbouwmachines. De eigenaar besloot zijn initiatief niet verder te zetten. De collectie werd onder leiding van het Centrum Agrarische Geschiedenis nauwkeurig geïnventariseerd en zal nu snel verdwijnen uit de hoeve. Kom het museum nog een laatste keer in volle glorie bezoeken. Medewerkers vertellen over het gebruik en de werking van de landbouwwerktuigen. De hele dag is er animatie en sfeer op en rond de gezellige binnenkoer van de hoeve.

Hoe maakt u een collectiewaardering? (expo)

Welke objecten uit het hoevemuseum dienen bewaard te worden? Welke gerestaureerd? Welke herbestemd? Samen met landbouwers, museumgidsen, vlassers en erfgoedexperten wordt gewerkt aan een waardering van de hoevemuseumcollectie. Welke voorwerpen hebben volgens jou de grootste waarde
Doorlopend tussen 10u en 18u

Hoe maakt u een eigen boom? (workshop)

Ananas de Courtrai, Fondante De Cuerne, Beurré Six, Reinette Bakker Parmentier… Doen deze namen een belletje rinkelen? Het zijn oude fruitrassen die hun oorsprong kennen in en rond Kortrijk. Een oud fruitras voor het nageslacht bewaren kan door het enten van een boom. Tijdens de workshop ga je zelf aan de slag. Je ‘zelfgemaakte’ boom neem je mee naar huis, klaar om te planten!
Workshop tussen 10u en 11u30

Hoe maakt u sfeer en gezelligheid?

Accordeonist Seppe Vandewalle (start op 11 uur) en folkgroep Zjamoel (start om 15 uur) zorgen voor de nodig ambiance. Kinderen kunnen aan de slag tijdens de knutselactiviteit of kunnen plaatsnemen voor een ritje op de boerenkar. Op de binnenkoer van de hoeve is er doorlopend een terras met koffie en drankjes van Place Madelein. Over de middag kan je er terecht voor een kleine snack, in de namiddag is er zoet gebak.

 

Zie ook