Zwanenzang van een illusie - De historische toneeldecors van de Schouwburg Kortrijk

Zwanenzang van een illusie

Nergens in Europa zijn nog zoveel oude toneeldecors bewaard als in de Schouwburg Kortrijk: 22 sets of 424 afzonderlijke decorstukken, vervaardigd tussen 1913 en 1926. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Stad Kortrijk publiceert de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk in 2016 een overzicht van deze decors. Zwanenzang van een illusie: de historische toneeldecors van de Schouwburg Kortrijk, zoals het boek van Bruno Forment heet, vormt de neerslag van meer dan zeven jaar onderzoek in binnen- en buitenlandse bibliotheken.

Aan de hand van tientallen afbeeldingen wordt de lezer rondgeleid in de wondere wereld van de illusionistische decorschilderkunst. Deze traditie ontstond in de late Renaissance en kwam pas rond de Eerste Wereldoorlog ten einde. Dankzij de Kortrijkse decors bezitten we een indrukwekkend staal van eeuwenoude, veelal verloren gegane technieken. 

De Kortrijkse decors zijn van de hand van Albert Dubosq (1863-1940). Dubosq genoot een opleiding bij vier Parijse topdecorateurs, schilderde mee aan belangrijke premières in onder meer de Munt en de Opéra Garnier, maar liet slechts één collectie decors op ware grootte na: in de Leiestad. Bruno Forment legt uit hoe theater in de jaren 1920 werd opgevoerd. Hij bespreekt daarnaast de toedracht en achtergrond van elk afzonderlijk decor: van het Palais romain (1913) voor de Comédie-Française tot en met de oriëntaalse decors voor de gastoptredens van de Opera van Gent (1921-1923).

Het boek verscheen op 1 februari en is te verkijgen bij onder andere boekhandel Theoria, Standaardboekhandel Kortrijk, Vande Wiele Brugge & Eric Tonen books Antwerpen. Bestellen kan ook via info@kgokk.be (kostprijs 28 euro).