Zorgerfgoed gezocht!

Operatiezaal OLV-Hospitaal Kortrijk (c) stad Kortrijk

Ziekenhuizen, maatwerkbedrijven, psychiatrie, opleidingen vroedkunde, OCMW's, enz. Allemaal zorginstellingen die zelf een lange geschiedenis met zich meedragen. Een geschiedenis die ook sporen nagelaten heeft: archief, erfgoedobjecten, verhalen en getuigenissen. Naar aanleiding van Erfgoeddag 2017 gaat erfgoed zuidwest op zoek naar het erfgoed van Zuid-West-Vlaamse zorginstellingen. 

Zorg met/voor geschiedenis! Laten we starten met waar het begon: de zorgsector en de kerk. Veel zorginstellingen hebben religieuze roots. Hospitalen, hospitaalkloosters en gasthuizen liggen veelal aan de basis van hedendaagse ziekenhuizen. Deze geschiedenis is terug te vinden in archieven, in bewaarde objecten, enz. Maar we moeten het niet altijd zo ver in de tijd gaan zoeken. Objecten gebruikt in zorg-opleidingen uit de jaren 50 of oude medische 'toestellen'? Ze vertellen ons heel wat over de geschiedenis van de zorg. Zorg is niet enkel ziekenzorg. Ook maatwerkbedrijven doen aan 'zorg'. Hoe ontstonden deze bedrijven? Waar ligt hun oorsprong en zijn hiervan sporen bewaard?

Gezocht: zorgerfgoed. In 2017 wil erfgoed zuidwest het zorgerfgoed in Zuid-West-Vlaanderen in kaart te brengen. Hiervoor gaan we op zoek naar erfgoedcollecties en archief van zorginstellingen maar ook naar verhalen en getuigenissen over het verleden van de (gezondsheids)zorg in Zuid-West-Vlaanderen. Heb je weet van een zorginstelling (ziekenzorg, armenzorg, maar ook bijvoorbeeld zorgopleidingen) in jouw buurt met een rijke geschiedenis? Weet je waar zorgerfgoed bewaard wordt? Bewaar je zelf erfgoed, gelinkt aan het thema zorg? Laat het ons weten! 

zie ook