Workshop metalen bewaren

Metaal bewaren

In erfgoedcollecties vind je heel wat objecten uit metaal terug - van edelmetalen als zilver tot legeringen als brons en messing. Elk metaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Het verkeerd hanteren van metaal of het blootstellen aan lucht, vocht en vuil kan de objecten beschadigen. De meest gekende vorm hiervan is corrosie. Tijdens de workshop 'metaal bewaren' leer je metalen erfgoedobjecten op een goede manier onderhouden en verpakken.

Metalen objecten vind je in heel wat ergoedcollecties. Denk hierbij aan een liturgisch vaatwerk in de kerk, sierobjecten, bestek, munten, enz. Maar ook in archeologische collecties vind je heel wat metaal terug. Tijdens de workshop leer je hoe je de objecten goed kan verpakken, hanteren en bewaren. Wat zijn courante schadebeelden? Welke temperatuur is optimaal? Hoe onderhoud je zilver zonder het te beschadigen? Welke specifieke zorgen en materialen zoals foam, plastic dozen en silicagel heb je best in huis voor archeologische vondsten?

Na een korte theoretische inleiding ga je zelf aan de slag. Vanuit jouw specifieke interesse kan je kiezen tussen twee sessies. De ene sessie is gewijd aan het preventeif verpakken van metalen in archeologische collecties. Een tweede sessie focust op het onderhoud van metalen kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen in diverse collecties (religieuze collecties, siercollecties, wapencollecties enz.). Breng je eigen metalen object mee, de lesgevers staan klaar om je advies op maat te geven. 

Datum: zaterdag 23 juni 2018, 9u30-12u30
Waar: CC De Steiger, Waalvest 1, Menen
Lesgevers: Ansje Cools (archeologische conservatie), Brecht Lagae (Monumentenwacht)
Info en inschrijven: Inschrijven kan via erfgoed@zuidwest.be of via 056 24 16 16. Deelnemen is gratis, voorkennis is niet nodig.

Het aantal plaatsen voor deze vorming is beperkt. Bij grote interesse wordt voorrang gegeven aan deelnemers afkomstig uit Zuid-West-Vlaanderen. 

De workshop metaal bewaren is een organisatie van erfgoed zuidwest, in samenwerking met de stad Menen en Monumentenwacht West-Vlaanderen.