Workshop jouw erfgoed op kaart

Plaats tijdens de workshop 'Jouw erfgoed op kaart' erfgoedlocaties en -verhalen op een digitale kaart. Daarnaast worden de mogelijkheden van historisch kaartmateriaal en luchtfoto's voor historisch onderzoek belicht. De workshop vindt plaats op dinsdagavond 12 maart 2019 in Kortrijk (lokaal Bekaert, Vormingplus MZW). 

Wist je dat zuidwest haar kaarten veelal kostenloos maakt, met open source sites, open data en dito software-pakketten? Wil je hier ook mee aan de slag? erfgoed zuidwest organiseert deze vorming in het kader van het project Ik-xploreer mee.

Speuren naar erfgoed op kaarten en luchtfoto's

Historische kaarten zijn veel meer dan enkel illustratiemateriaal, ze vormen een interessante bron voor lokaal historisch onderzoek. Luchtofo's deden hun intrede in de eerste wereldoorlog - om duidelijke andere redenen - maar vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw hebben we een volledige dekking van Zuid-West-Vlaanderen. Vele van die foto's en historische kaarten kan je online zelf bekijken en bespeuren. Tijdens de workshop verkennen we luchtfoto's en kaarten als bron voor erfgoedonderzoek. We bekijken het aanbod en de mogelijkheden van de digitaal ontsloten collecties zoals geopunt.be, giswest, nostalgeo, openoldmaps,...

Jouw erfgoed op kaart

Erfgoedverhalen en -informatie zijn vaak verbonden met fysieke locaties. Bestaande plekken of verdwenen gebouwen. Gebruikmakend van open digitale kaarten kan je deze locaties makkelijk zichtbaar maken, op kaart zetten. Op de digitale kaart kan je verhalen verbinden met de plek. Deze zelf gemaakte digitale kaarten kan je makkelijk delen of op een eigen website plaatsen. Tijdens de workshop krijg je een inleiding op het karteren van erfgoedobjecten. Op de computer ga je aan de slag met (eigen) erfgoedplekken en maak je een eerste kaart. 

Datum: dinsdag 12 maart 2019, 19u-21u30
Waar: Lokaal Bekaert, Vormingplus MZW (Wandelweg 11, 8500 Kortrijk)
Info en inschrijven: Inschrijven kan via erfgoed@zuidwest.be of via 056 24 16 16. Basisvaardigheden computer en internet zijn vereist. Deelnemen is gratis.

zie ook

ik-xploreer mee!

registratie
ontsluiting
onderzoek