West-Vlaamse erfgoedprijs uitgereikt

Theaterdecors - Bruno Forment

Op zaterdag 25 november 2017 werd de West-Vlaamse erfgoedprijs uitgereikt. Onder de genomineerden waren ook 5 Zuid-West-Vlaamse initiatieven. In totaal goed voor twee premiewinnaars en een twee eervolle vermeldingen!

In de categorie Publiekswerking ging het project Koers is Religie van het Wielermuseum met de hoofdprijs lopen. Koers is religie vormt een laagdrempelige expo over de verbanden tussen religie en koers. Met wielerkapellen, de 14 staties van de lijdensweg van het wielrennen en de Croix de Fer - een metershoog kruis uit gelaste weesfietsen - worden de linken tussen koers en religie duidelijk. Premiewinnaars binnen de categorie publiekswerking zijn het Yper Museum met het participatief project 'Van stadhuis naar huis van de stad' én de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Kortrijk met de ontsluiting van de zwikken van de Gravenkapel. Ook Museum X werd binnen deze categorie geselecteerd voor het participatietraject Breng X bij. Lees meer over de winnaars en genomineerden in de brochure Erfgoedprijs publiekswerking

De prijs in de categorie Onderzoek gaat naar Jan Trachet met zijn onderzoek naar middeleeuwse havensites in de Zwinstreek. Het onderzoek combineerde traditionele bronnen en technieken met innovatief interdisciplinair landschaps-archeologisch onderzoek. Dit leidde tot nieuwe historische, archeologische en landschappelijke inzichten in één van Europa's belangrijkste maar nog weinig gekende middeleeuwse havennetwerken. Premiewinnaar binnen deze categorie is Bruno Forment met zijn onderzoek naar de historische decors in de Kortrijkse schouwburg, de Dubosq-collectie. Duiken in de Machine, een onderzoeksproject naar het gebruik van 3D in het bewaren en ontsluiten van industrieel erfgoed gecoördineerd door Texture, kreeg een eervolle vermelding. Net als het onderzoek naar het archeologische verleden van Harelbeke door de Ugent. Lees meer over de winnaars en genomineerden in de brochure Erfgoedprijs onderzoek.

zie ook

Historische theaterdecors

Historische theaterdecors

objectencollectie

Duiken in de Machine

Duiken in de machine

digitalisatie
ontsluiting