Wervik ontvangt tabakspotten Antonin Rispal van kunstenares Josette Rispal

Tabakspotten Wervik

In de zomer van 2019 nam de Parijse kunstenares Josette Rispal, met de hulp van Koen Roelstraete, lid van het tabakssyndicaat, en Robert Zehil, antiquair, contact op met de stad Wervik. Haar vader, Antonin Rispal, had in de loop der jaren een grote collectie tabakspotten verzameld. Hij overleed in 2003 en Josette wil deze prachtige collectie niet verloren laten gaan. Zij wenste de tabakspotten integraal te schenken aan een instelling die hiervoor de nodige zorg zou voor dragen.

Wie was Antonin Rispal?

Antonin Rispal werd geboren in 1920 in Trénac in het Franse departement Cantal in de Auvergne als jongste zoon in een groot landbouwgezin. Zijn vader overleed op jonge leeftijd en Antonin moest al snel meewerken op het landbouwbedrijf. Maar hij droomde ervan om het te maken in Parijs. Na zijn huwelijk met Joséphine Ajalbert vestigden zij zich in Parijs. Zij werkten er als helpers in een hotel, later als geranten. Uiteindelijk werden ze eigenaar van een hotel, vlakbij de Militaire School en de Tour Eiffel. Meer dan 50 jaar ontvingen zij duizenden gasten waaronder een groot aantal beroemde personen zoals Brigitte Bardot, Johnny Halliday, Rod Stewart, Jacques Chirac, …

Op een mooie dag in 1953 kreeg Antonin van zijn neef, antiquair en kunstverzamelaar, drie oude tabakspotten om de ingang van het hotel op te smukken. Antonin verloor zijn hart aan deze potten en begon gepassioneerd, in binnen- en buitenland, te zoeken naar andere tabakspotten. In 1963 had hij ondertussen honderden tabakspotten verzameld en zo de grootste collectie van Frankrijk opgebouwd.Tabakspotten Wervik

Schenking van een indrukwekkende collectie

Josette Rispal, dochter van Antonin, heeft beslist om het nalatenschap van haar vader niet verloren te laten gaan en schenkt de collectie tabakspotten aan de stad Wervik. De gemeenteraad heeft de schenking in december goedgekeurd. Enkele weken later staan de 598 tabakspotten op de erfgoedsite De Briekenmolen.

Thematische tentoonstelling

Op 4 april opent een tentoonstelling met een thematische selectie uit de collectie tabakspotten Antonin Rispal in het nationaal Tabaksmuseum in Wervik. Humor, kinderen, dieren, religie en beroemde figuren vormen de centrale thema’s. Daarnaast kunt u tevens genieten van de tentoonstelling Josette Rispal die op dezelfde dag opent. De dochter van Antonin is een gerenommeerde Franse kunstenares. Al decennia werkt Josette aan een uitlopende collectie art brut kunstwerken. Zij werkte heel vaak met herbruikbare materialen die ze kreeg van vrienden en collega’s maar verdiepte zich ook onder meer in glaskunst en keramiek. Josette is zich volop bewust wat er zich in de wereld afspeelt. Reeds in 1987 schreef ze een ecologisch manifest waarin ze de mens oproept om zijn/haar rug niet te keren naar de natuur maar wel haar te omarmen. Josette Rispal doet het altijd op haar manier. Zij laat zich niet leiden door gangbare motieven. Haar kunst weerspiegelt hoe zij de wereld aanvoelt. Een ontdekking die vragen doet stellen.

De tentoonstelling van de Tabakspotten Antonin Rispal en tentoonstelling Josette Rispal is nog te bezoeken tot zondag 7 november 2021.

zie ook

Tabakspot John Bull

Tabakspotten

objectencollectie

Erfgoedcentrum de Briekenmolen Wervik

Stadsarchief Wervik

archiefinstelling