Waregems station in 1918 met de grond gelijk gemaakt

De statievrienden

100 jaar geleden, in 1918, werd het Waregemse station vernield. Stationschef Charles-Léon De Bremaecker zag dan ook bij zijn thuiskomst eind 1918, na drie jaar verblijf in gevangeniskampen, met lede ogen aan hoe ‘zijn’ station tot puin werd herschapen. Tijdens het tweede weekend van juni organiseren de Statievrienden een driedaagse expo met historische info over hun statiewijk. 

Bij de opening vrijdagavond 8 juni wordt niet alleen aandacht gevraagd voor het legendarische station, waarvan een grote legomaquette wordt getoond op de tentoonstelling, en de eremuur van 'cheminots'. De tentoonstelling omvat ook 50 unieke statieprenten en de legomaquette van het station van Sint-Eloois-Vijve en de maquette, die wijlen Leon Verstichele maakte, van het station van Desselgem. Er wordt hulde gebracht aan De Zingende Sterren en Unizo/Wij Helpen, die ontstaan zijn op de Statiewijk. Ook garage Vergotte wordt in hulde betrokken. De openingsavond wordt geanimeerd met treinsongs van het koor Ic Singhe en een historische revivalsketch ‘waar moeje naartoe?’.

De tentoonstelling kunt u ook bezoeken op zaterdag 9 en zondag 10 juni. De makers van de legomaquette, Kurt en Kenny Dhaene, tonen ook hun maquette van het station van Vijve. Tussen de twee stations wordt een spoor aangelegd en het geheel wordt geanimeerd met een legotreinverbinding. Interessant op de tentoonstelling zijn nog een ppt-voorstelling “de zoete wraak van statieoverste De Bremaecker” en een lijst van 120 herbergen van de Statiewijk, Vanuit SOBA kunt u ook deelnemen aan een historische gezinswandel- en fietstocht door de Statiewijk. Zaterdagavond is er een wedstrijd rond treinpuzzels voor handige trio’s. Zondagavond wordt de link gelegd naar het volgende initiatief van de Statievrienden met de doopplechtigheid voor het boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’. 

Waar? SOBA, Lavendellaan 31, De Bilkhage, Waregem
Wanneer? 8-10 juni 2018
Meer info? Lees meer op de website van de Statievrienden

zie ook

Statievrienden

De Statievrienden

lokaal en regionaal erfgoed
erfgoedstudie