Wandeling 'Herinneringen aan WO I'

Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in Kortrijk

Precies 100 jaar geleden was Kortrijk nog een bezette stad. De Duitsers buitten de inwoners uit. Geallieerde bommen zaaiden angst en vernieling. Duizenden Kortrijkzanen leefden in terreur. Wie het nog kon navertellen, is er intussen niet meer. Een nieuwe wandeling neemt je mee doorheen het verleden van de stad. 

Kortrijk was als eerste grote stad achter de frontlinie heel belangrijk voor de Duitsers. Geen wonder dus dat er in onze stad heel wat plaatsen zijn die herinneringen oproepen aan de Eerste Wereldoorlog. Het station werd bijvoorbeeld ingezet om krijgsgevangenen als dwangarbeiders naar Duitsland te sporen. Hotel Damier op de Grote Markt, toen nog herberg het Damberd, was het favoriete café van de Duitsers. Naast het oude pand van juwelier Nys aan de Dolfijnkaai was er een krantenwinkel. Bij bombardementen kwam de gevel naar beneden en sneuvelde een Duitse soldaat. 

De nieuwe oorlogswandeling van ongeveer 4,5 kilometer gidst je langs al deze gebouwen en locaties. Op de borden langs de route (herkenbaar aan de poppies) vind je foto’s en verhalen van diezelfde plekken in oorlogstijd. Haal de brochure gratis af tijdens de openingsuren van het stadhuis (Leiestraat) of bij toerisme Kortrijk (Begijnhofpark).