Vrijwilligers klaar voor het registreren van hun goddelijke huisraad

Vorming Goddelijke Huisraad

Op donderdag 4 april kwam een enthousiaste groep vrijwilligers samen in de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke. Tijdens een vormingsdag leerden ze de kneepjes van het vak voor het maken van een digitale erfgoedinventaris voor de kerk. Religieus cultureel erfgoed? Van kazuifel tot zilveren kelk, van reliek tot dalmatiek. De komende maanden zullen zo meer dan 500 objecten opgemeten, beschreven en gefotografeerd worden. Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de objecten voor iedereen zichtbaar én is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed.

Op donderdag 4 april werd het startschot gegeven van de inventarisatie van het religieus erfgoed in de Sint-Salvatorkerk (Harelbeke) en de Sint-Martinuskerk (Moorsele). De komende maanden heerst een grote bedrijvigheid in deze kerken. In totaal staan zo’n 20 vrijwilligers klaar om te helpen. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan ze aan de slag. De intergemeentelijke erfgoedcel erfgoed zuidwest begeleidt het traject, dit samen met de erfgoedconsulenten van de Vlaamse Overheid. Tijdens de vorming leerden de vrijwilligers meer over het hoe en waarom van een digitale kerkinventaris. Tijdens workshops leerden ze objecten nummeren, beschrijven, fotograferen en hanteren. 

Vanaf nu zal er wekelijks geïnventariseerd worden in deze twee kerken. Wil je meer weten of wil je zelf mee aan de slag? Neem contact op met Jelle De Rock (jelle@zuidwest.be). 

 Goddelijke Huisraad

Lees het persbericht of bekijk de foto's van de vorming.

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming