Vrijwilligers klaar voor het registreren van hun goddelijke huisraad

Goddelijke Huisraad

Voor een tweede jaar op rij, start een groep enthousiaste vrijwilligers samen met erfgoed zuidwest de inventarisatie van religieus cultureel erfgoed, bewaard in de Zuid-West-Vlaamse kerken. Religieus cultureel erfgoed? Van kazuifel tot zilveren kelk, van reliek tot dalmatiek. De komende maanden zullen zo meer dan 1000 objecten opgemeten, beschreven en gefotografeerd worden. Het resultaat, een digitale erfgoedinventaris, maakt de objecten voor iedereen zichtbaar én is een belangrijk instrument bij het beheren van het religieus erfgoed.

Op maandag 26 maart 2018 werd het startschot gegeven van de inventarisatie van het religieus erfgoed in de Sint-Elooiskerk (Kortrijk), de Sint-Martinuskerk (Avelgem) en de Sint-Medarduskerk (Wervik). De komende maanden heerst een grote bedrijvigheid in deze kerken. In totaal staan zo’n 25 vrijwilligers klaar om te helpen. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan ze aan de slag. De intergemeentelijke erfgoedcel erfgoed zuidwest begeleidt het traject, dit samen met de erfgoedconsulenten van de Vlaamse Overheid. 

Vanaf nu zal er wekelijks geïnventariseerd worden in de drie kerken. Wil je meer weten of wil je zelf mee aan de slag? Neem contact op met Jelle De Rock (jelle@zuidwest.be). 

Goddelijke Huisraad

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming