Vrijwilligers inventariseren religieus erfgoed

Goddelijke Huisraad in Gullegem

Begin november 2018 starten 2 nieuwe kerken met de inventarisatie van het roerend religieus erfgoed binnen het project Goddelijke Huisraad. Tegelijk werden drie inventarissen afgerond. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers wordt zo het religieus cultureel erfgoed, bewaard in de Zuid-West-Vlaamse kerken, geïnventariseerd. 

Eind oktober werden de inventarissen van de Sint-Elooiskerk (Kortrijk), de Sint-Martinuskerk (Avelgem) en de Sint-Medarduskerk (Wervik) afgerond. In totaal werkten 26 vrijwilligers mee aan de inventarisaties. Zo'n 1551 objecten werden gemeten, genummerd, beschreven en gefotografeerd. 

Op 5 november werd - tijdens de startvorming in Rumbeke - het startsein gegeven voor de inventarisatie van de Sint-Antonius Abtkerk (Rollegem) en de Sint-Amandskerk (Gullegem). De komende maanden heerst een grote bedrijvigheid in deze kerken. In totaal staan zo’n 17 vrijwilligers klaar om te helpen. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan ze aan de slag. De intergemeentelijke erfgoedcel erfgoed zuidwest begeleidt het traject, dit samen met de erfgoedconsulenten van de Vlaamse Overheid. 

Vanaf nu zal er wekelijks geïnventariseerd worden in deze kerken. Wil je meer weten of wil je zelf mee aan de slag? Neem contact op met Jelle De Rock (jelle@zuidwest.be). 

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming