VRIJ! Stilstaan en verdergaan na 14-18

Vrij! Stilstaan en verdergaan na 14-18

Tot en met 11 november wordt in Harelbeke het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Verschillende stadsdiensten, verenigingen en organisaties organiseren een activiteit in het kader van de herdenking. Alle activiteiten werden verzameld onder de naam VRIJ! Stilstaan en verdergaan na 14-18, een verwijzing naar de bevrijding in 1918 die dit jaar wordt herdacht.

Het programma van VRIJ!  bestaat uit 20 activiteiten die vanaf eind augustus tot en met 11 november 2018 plaatsvinden. Stad Harelbeke werkte hiervoor samen met verschillende partners. Het resultaat is een verrassend programma vol muziek, geschiedenis en beeldende kunst.

Verschillende verenigingen uit Harelbeke sloegen de handen in elkaar om een groots evenement te organiseren. Zo zet het 11-novembercomité van Bavikhove op 10 november hun schouders onder een groot vredesconcert, in samenwerking met tal van Bavikhoofse verenigingen. De tijdelijke groep Hulste bevrijd, Hulste vergast focust op de gasaanvallen van 17 en 18 oktober 1918. De Jeugddienst en Sportdienst pikken in op het programma met aangepaste activiteiten voor de allerkleinsten.

Tentoonstelling en Erfgoedapp

In het Kunstenhuis Marktstraat 100 en in het Peter Benoitmuseum start op 7 september de tentoonstelling Don’t Mention the War. Beeldende kunstenaars brengen er hedendaagse kunst rond het thema herinnering aan de oorlog. Ook in de openbare ruimte zullen er kunstwerken verschijnen. Op die manier raakt kunst en erfgoed in dialoog met de stad.

Op Open Monumentendag (9 september) wordt de Erfgoedroute: In het spoor van de oorlog in Harelbeke gelanceerd.  Door middel van de Erfgoedapp van FARO kan je de erfgoedroute downloaden en zo een traject doorheen Harelbeke volgen langs verschillende plekken die een rol speelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Ontdek het volledige programma van VRIJ!.

zie ook