Vorming jeugdwerk: archief bewaren en ontsluiten

Heel wat jeugdhuizen hebben een lange geschiedenis. Tijdens deze jaren jeugdhuiswerking werd ook heel wat erfgoed gecreëerd. Erfgoed? Denk aan de oude affiches van feestjes, verslagen van vergaderingen, foto’s en video’s gemaakt tijdens de werking of t-shirts en banners van een lokaal festival. Deze documenten en objecten vertellen het verhaal van een jeugdhuis, ze zijn de dragers van de geschiedenis en van vele herinneringen. Benieuwd hoe je dit erfgoed het best kan bewaren? Kom naar de workshops op 26 maart en 2 april!

Het samenwerkingsverband van jeugdhuizen KOLLE (Jh Krak Avelgem, Jongbloed (Bolwerk) Kortrijk, De Stroate vzw Kortrijk, JC Ten Goudberge Wevelgem, Jh Jakkedoe Desselgem en Medialab Quindo uit Kortrijk) gaat binnenkort van start met hun project De Kollectie – 50 jaar open jeugdwerk in Zuidwest. Met het project willen de jeugdhuizen hun archief en erfgoed beter bewaren en willen ze in de toekomst ook de geschiedenis van hun jeugdhuizen naar het bredere publiek brengen. Dit doen ze in samenwerking met erfgoed Zuidwest die hiervoor o.a. twee vormingen organiseert. Kolle en Erfgoed Zuidwest nodigen je uit om ook deel te nemen aan de vorming.

Ben je als vrijwilliger of professioneel betrokken bij een jeugdhuis? Weet je niet hoe je je oude affiches van je jeugdhuis het best bewaart en digitaliseert? Heb je moeite om oude documenten terug te vinden in je digitaal archief? Dan is deze vorming iets voor jou.

Wanneer? 26 maart van 14u tot 17u30 in Bolwerk (Spinnerijstraat 105, Kortrijk) en 2 april van 14u tot 16u30 online.

Wat?

26 maart:

  • Hoe digitaliseer je je fysieke erfgoed zoals affiches, vlaggen, T-shirts en maak je ze beschikbaar online? Je leert de basis van objectfotografie en maakt kennis met de databank Erfgoedplus waarmee je je collectie toegankelijk kan inventariseren en toegankelijk kan maken.
  • Hoe digitaliseer je 2D erfgoed zoals foto’s en dia’s?
  • Hoe voorkom je schade aan je archief? Wat zijn de meest voorkomende schadefactoren? Trek ten strijde tegen vocht, stof en ongedierte!

2 april:

  • Hoe kan je je digitale documenten en foto’s goed bewaren en ordenen? Waarop moet je letten als je bestanden een naam geeft? Hoe zorg je dat je geen digitale bestanden verliest?  Welke platformen zijn geschikt voor duurzame digitale  opslag?
  • Welke foto’s/video’s mag je op internet delen? Waarmee moet je rekening houden? We geven je een inleiding in het auteursrecht en privacyrecht.

 

Hoe? Heb jij interesse om deel te nemen of wil je meer info? Stuur dan een mail naar triene@zuidwest.be. Deelnemen is gratis en kan zowel aan één of aan beide sessies.