Vorming Goddelijke Huisraad

Goddelijke Huisraad

De parochiekerk is een schatkamer van lokaal erfgoed. Van liturgisch vaatwerk en textiel over relieken, heiligenbeelden, schilderijen, glasramen tot kerkmeubilair. Met het project Goddelijke Huisraad begeleidt erfgoed zuidwest van nabij de inventarisatie van het roerend religieus erfgoed van parochiekerken. Samen met een groep vrijwilligers worden alle objecten binnen de kerk genummerd, beschreven en gefotografeerd. Wil je zelf aan de slag gaan met de registratie van (religieus) erfgoed? Tijdens de startvorming op donderdag 4 april 2019 in de Sint-Salvatorkerk, Harelbeke leren we je de kneepjes van het vak!

Bij het inventariseren van een erfgoedcollectie komt heel wat kijken. Hoe hanteer ik de objecten op een veilige manier? Gebruik ik hiervoor katoenen handschoenen of net niet? En hoe breng ik een nummertje aan op een kelk of in een kazuifel? Een heiligbeeld beschrijven of een goede foto maken van een schilderij? Wat zijn de voornaamste schadefactoren waar je voor moet opletten en op welke instanties kan je een beroep doen voor hulp? Het komt allemaal in bod tijdens de vorming. Zo kan je zelf aan de slag.

Interesse om zelf aan de slag te gaan in jouw kerk? Erfgoed zuidwest biedt een gratis begeleiding op maat aan bij de inventarisatie van het roerend religieus erfgoed in de kerk. Lees er alles over in de brochure en neem contact op met erfgoedconsulent religieus erfgoed Jelle De Rock (jelle@zuidwest.be, 056 24 16 16). 

Praktisch

Voor wie? De vorming is er voor wie interesse heeft binnenkort te helpen bij de inventarisatie van het erfgoed in de kerk. Maar ook ruimer - wie interesse heeft in erfgoedregistratie - is welkom. 
Waar? Sint-Salvatorkerk, Gentsestraat 4, Harelbeke
Wanneer? Donderdag 4 april 2019, 10u tot 15u (broodjes en soep worden voorzien)
Inschrijven? Deelnemen is gratis, schrijf je in via 056 24 16 16

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming