Vorming Goddelijke Huisraad

Goddelijke Huisraad

De parochiekerk is een schatkamer van lokaal erfgoed. Van liturgisch vaatwerk en textiel over relieken, heiligenbeelden, schilderijen, glasramen tot kerkmeubilair. Met het project Goddelijke Huisraad begeleidt erfgoed zuidwest van nabij de inventarisatie van het roerend religieus erfgoed van parochiekerken. Samen met een groep vrijwilligers worden alle objecten binnen de kerk genummerd, beschreven en gefotografeerd. Wil je zelf aan de slag gaan met de registratie van (religieus) erfgoed? Tijdens de startvorming op maandag 26 maart in de Sint-Elooiskerk in Kortrijk leren we je de kneepjes van het vak!

Bij het inventariseren van een erfgoedcollectie komt heel wat kijken. Hoe hanteer ik de objecten op een veilige manier? Gebruik ik hiervoor katoenen handschoenen of net niet? En hoe breng ik een nummertje aan op een kelk of in een kazuifel? Een heiligbeeld beschrijven of een goede foto maken van een schilderij? Wat zijn de voornaamste schadefactoren waar je voor moet opletten en op welke instanties kan je een beroep doen voor hulp? Het komt allemaal in bod tijdens de vorming. Zo kan je zelf aan de slag. 

Praktisch

Voor wie? De vorming is er voor wie interesse heeft binnenkort te helpen bij de inventarisatie van het erfgoed in de kerk. Maar ook ruimer - wie interesse heeft in erfgoedregistratie - is welkom. 
Waar? Sint-Elooiskerk, Overleiestraat, Kortrijk
Wanneer? Maandag 26 maart, 10u tot 15u (broodjes en soep worden voorzien)
Inschrijven? Deelnemen is gratis, inschrijven kan via jelle@zuidwest.be of via 056 24 16 16

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming