Vorming ego-erfgoed - Verslag

Ego Erfgoed

Zorg dragen voor en ontsluiten van cultureel erfgoed, daar komt heel wat bij kijken. Onder de naam ‘Erfgoed in vorm’ organiseert erfgoed zuidwest verschillende opleidingsmomenten op maat van geïnteresseerden en (vrijwillige) erfgoedzorgers.

Egodocumenten geven ons een persoonlijke kijk op gebeurtenissen. Ook de Eerste Wereldoorlog kwam tot ons via tal van geschreven bronnen: brieven, postkaarten, dagboeken. Historicus Pieter Trogh (In Flanders Fields Museum) vertelt tijdens deze vorming meer over geschreven bronnen uit de Groote Oorlog. Ook het in het Stadsarchief van Kortrijk bewaarde oorlogsdagboek van Marguerite Ghyoot komt hierbij aan bod. Maar ook thuis bewaren we heel wat ego-erfgoed. Hoe bewaar je best jouw ‘familie-archief’? Van papieren documenten tot oude fotoalbums of familiefilmpjes op 8 of 16 mm? Tijdens het tweede deel van de vorming kan je in het stadsarchief terecht met jouw eigen bewaarvragen.

In samenwerking met het Stadsarchief Kortrijk organiseerden we op zaterdag 3 december 2016 de vorming 'Ego-erfgoed'. Pieter Trogh vertelde over egodocumenten als bron, specifiek toegepast op WO I in Zuid-West-Vlaanderen. Vervolgens gingen we in 2 groepen aan de slag rond de bewaring van papieren en audiovisueel erfgoed. Benieuwd? Lees het verslag.

Ego Erfgoed Schadebeeld nitraatfilm Ego Erfgoed

zie ook

fotograferen ieper inventarisatie

Erfgoed in vorm

erfgoedzorg

Trezoor opent de deuren

Stadsarchief Kortrijk

archiefinstelling