Voorstelling Jan van Menen

En cours de route

Stad Menen werkt koortsachtig aan de nieuwe gedaante van reus Jan Van Meenen. Op zondag 4 september 2016 wordt de nieuwe reus voorgesteld. 

Reus Jan Van Meenen showt op zondag 4 september omstreeks 16u zijn nieuwe gedaante met erg moderne look. De voorstelling van de reus kadert binnen het provinciale project En Cours de Route. Dit als derde editie van GoneWest, het programma waarmee West-Vlaanderen de Groote Oorlog herdenkt. Een reusachtige pop die de vluchtende mens verbeeldt, rijdt vanuit Ieper, via Zonnebeke en Wervik, naar Menen en doet ons mee 100 jaar teruggaan in de tijd. Via een poëtisch schouwspel wordt Wereldoorlog I herdacht. 

Programma

15u30 - Het Banjo-Orkest van Menen zet de toon en speelt enkele feestnummers in afwachting van de voorstelling van de nieuwe stadsreus

16u - Reus Jan Van Meenen showt zijn nieuwe gedaante tijdens een kleine optocht. Stadsbeiaardier Wim Berteloot speelt intussen het overbekende reuzenlied en andere volksmelodieën. Daarna wordt de ouwe ereburger in het bevolkingsregister van stad Menen ingeschreven. Menenaar Luc Dufourmont presenteert en interviewt de makers van de nieuwe reus. Jeroen Spillebeen vertelt met humor over Jans ridderlijke afkomst en zijn betekenis voor Menen. Er is extra animatie tussendoor met Mademoiselle Bouquet, die hoog op haar stelten iedereen letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes zet, en met Pierrot Ressort die zich jonglerend en goochelend al verend tussen het publiek voortbeweegt. Een bellenman deelt snoepjes uit. Tekenaar Nabil Anwer maakt een levensgrote reproductie van het feestgebeuren.

18u - En Cours de Route. Op 4 september trekt een reuzenstoet van Ieper naar Menen getrokken. De reus, een enorme pop die de vluchtende mens verbeeldt, verwijst naar ‘de Groote Oorlog’. Hij wordt 18 kilometer lang voortgetrokken over de 100 jaar geleden strategische weg tussen Menen en Ieper: Menin Road/Ypernstrasse. De reus zal zich tijdens het verloop van het traject in een langgerekte poëtische beweging oprichten. Vanuit Ieper komt hij over Zonnebeke en Wervik in Menen aan waar een poëtisch slotschouwspel begint. Jonas Vermeulen vertelt vluchtverhalen uit de Eerste Wereldoorlog. De reus wordt begeleid door video-animatie en een soundscape. Tevens vindt een muzikale eindapotheose plaats met alle harmonieën/orkesten die de reus in de loop van de dag begeleid hebben. Een slotbanket met jazzband sluit de dag af.

‘En Cours De Route’ is een concept van Bolwerk in samenwerking met Pol Isaac, kOen moerman, Mattijs Deraedt en Jonas Vermeulen. Gone West wil met 'En Cours De Route' terug de ziel van West-Vlaanderen en haar bezoekers raken. De Menin Road/Ypernstrasse was tijdens WOI niet alleen decor en slagveld, maar ook een uitweg voor duizenden vluchtelingen op zoek naar betere oorden.