Van laken tot linnen. De textielhandel Bethune & Fils.

Van laken tot linnen. Bethune & fils.

Met haar studie 'Van laken tot linnen. De textielhandel Bethune et Fils. Tweede helft achttiende eeuw' behaalde Annik Adriaenssens een doctoraat in de geschiedenis. Dr. Adriaenssens werkte niet minder dan 15 jaar op het unieke bedrijfsarchief dat bewaard wordt in het archief van de Stichting de Bethune in Marke.

De textielhandel Bethune et Fils was een typisch 18de eeuws koopmansbedrijf dat werd gerund met eigen middelen, overging van vader op zoon en dat enkel in moeilijke tijden een lichte vorm van associatie kende. 

Toen de jonge Rijselse handelaar Jean-Baptiste Bethune in 1747 in Kortrijk huwde met Thérèse Van Dale, kon hij zich onmiddellijk inkopen in de textielzaak van haar broer, Jozef Van Dale. De "boutique" die Jozefs vader reeds van zijn vader had geërfd, verkocht allerlei wollen en met katoen of zijde gemengde stoffen onder de verzamelnaam "wollegoederen". Jean-Baptiste wist de handelszaak uit te breiden tot de voornaamste linnenhandel van Zuid-West-Vlaanderen en één van de voornaamste textielfirma's van de Zuidelijke Nederlanden. De groei van de firma - in 1780 omgedoopt tot "Bethune & Fils" - was uitzonderlijk, zeker na de aankoop van twee eigen blekerijen.

Annik Adriaenssens werkte 15 jaar lang op het bedrijfsarchief. Het archief, dat quasi integraal op het Kasteel van Marke bewaard wordt, was nooit eerder bestudeerd. De studie richt op de meest relevante periode waarin de zaak tot volle bloei kwam, met name de tweede helft van de achttiende eeuw. 

Lees 'Van laken tot linnen'

zie ook

Stichting de Bethune Archief en bibliotheek

Stichting de Bethune Archief en bibliotheek

bibliotheek en documentatie
archiefinstelling