Typisch Zuid-West-Vlaamse rituelen gezocht!

Optocht priesterwijding Marke

Op zondag 24 april 2016 vindt in Vlaanderen en Brussel de 16de editie van Erfgoeddag plaats. Dit jaar ligt de focus op rituelen.

Rituelen zijn van alle tijden en ook overal ter wereld komen ze voor. Speciale kledij, voeding, zang, dans, gebaren en woorden maken in vele gevallen onderdeel uit van een ritueel. Denk maar aan de kroon, een hermelijnen mantel en een troon bij de inauguratie van machtshebbers. Tijdens een plechtige opening in vele gemeenten en steden wordt een lint doorgeknipt met een speciale, ceremoniële, schaar. Tijdens (Christelijke) rituelen wordt speciaal brood en gebak gegeten: Koningstaart op Driekoningen en Klaaskoeken bij Sinterklaas.

Een groot aantal rituelen is binnen een religieuze context ontstaan: het kerkelijk huwelijk, een begrafenis, doop, processie of het rapen van Paaseieren. Een ritueel kan verbonden zijn met bijgeloof of kan verborgen zijn, zoals bij de vrijmetselarij. Maar ook babyborrels, studentendopen, carnavalsfeesten, een verhaaltje lezen voor het slapengaan, sportwedstrijden, koffie en theedrinken gaan gepaard met rituelen. 

Rituelen - checklist

  • Opeenvolging van handelingen in een welbepaalde volgorde
  • Wordt meermaals herhaald
  • De handelingen hebben een symbolische waarde
  • Wordt gedragen door een gemeenschap
  • Vaak komen er speciale kledij, voeding, dans, gebaren en woorden aan te pas

Ken jij typisch Zuid-West-Vlaamse rituelen? Laat het ons weten zodat we ze op Erfgoeddag 2016 in de kijker kunnen zetten!

zie ook