The Richter Experience. Vjenceslav Richter, the architect and his art

The Richter Experience

2018 vormt een jaar van jubilea in Wevelgem: Het Sint-Pauluscollege viert zijn 60-jarig bestaan, de school kreeg onderkomen in het gerecycleerde Joegoslavisch paviljoen van EXPO 58, en ook heemkring Wibilinga viert zijn 30-jarig bestaan. Om deze verjaardagen in de kijker te zetten wordt de kunst van Vjenceslav Richter, de architect van het paviljoen, belicht tijdens een expo in het paviljoen.

Dat Vjenceslav als meer dan zomaar een kunstenaar mag beschouwd worden, komt door de oprichting en/of deelname aan twee kunststromingen in het Joegoslavië van de jaren 50 en 60. EXAT 51 (Eksperimentalni Ateljer), gestart in 1951, zette zich af van de kunst in Joegoslavië uit het interbellum. De leden van het multidisciplinaire EXAT 51 brachten geometrische abstracte kunst gebaseerd op industrieel design dat toen nog in de kinderschoenen stond. De tweede stroming, New Tendencies, was van 1961 tot 1973 een kunststroming een verzameling van neo- constructieve en neo-concrete, optische, geprogrammeerde, kinetische en computer-art werken bracht. Deze kunststroming mondde uit tot de 'computer visual art' door het aanwenden van de computer als tool om kunstwerken te ontwerpen.

Benieuwd? Bezoek tijdens de maanden juli en augustus de expo in het voormalig Joegoslavisch paviljoen in Wevelgem. De tentoonstelling kwam er in samenwerking met het museum voor hedendaagse kunst te Zagreb, kortweg MSU. Voorafgaand aan de officiële opening wordt op zaterdag 7 juli een academische zitting georganiseerd.

Naast de werken van Richter laat de expo je eveneens kennismaken met o.a. Kroatië, Richter als visionair, de EXPO58 en de geschiedenis van het college. Het paviljoen vormt voor dit evenement een uniek decor. Je ontdekt er de kunst van Richter in het door hem ontworpen paviljoen. De expo dompelt je onder in de kunst en architectuur uit het naoorlogse Joegoslavië. 

Wanneer? Van 8 juli tot 26 augustus 2018
Waar?
Sint-Pauluscollege, Deken Jonckheerestraat 16, Wevelgem
Meer info? www.richterexpo.be

zie ook

Wibilinga

Wibilinga vzw

lokaal en regionaal erfgoed