Ten Gronde te gast in Menen

Tentoonstelling Ten Gronde (c) Philippe Debeerst voor FORTVNA

Zuid-West-Vlaanderen is misschien niet de meest voor de hand liggende regio voor archeologisch onderzoek, maar meer dan een halve eeuw opgravingen leverden een schat aan vondsten en veel informatie op. De voorbije jaren werd al dit archeologisch erfgoed in kaart gebracht en met de hulp van lokale medewerkers, stagiairs en vrijwilligers geïnventariseerd. Het project en de rondreizende tentoonstelling “Ten Gronde” wil aan de hand van een aantal vondsten en opgravingen het archeologische verhaal van de streek vertellen. Na heel wat werk achter de schermen verlaten deze stukken, dikwijls voor het eerst, hun archeologiedepots en worden ze in de kijker gezet. De verschillende stukken illustreren de geschiedenis van onze regio, een verhaal van de opkomst van de eerste landbouwers tot de archeologische sporen van de Eerste Wereldoorlog. 

Vanaf 2 december is de Ten Gronde te gast in de bibliotheek van Menen. De tentoonstelling kan je van 2 december 2015 tot en met 16 januari 2016 gratis bekijken tijdens de gewone openingsuren.

Daarnaast organiseert bibliotheek Menen op donderdag 10 december 2015 om 19u30 een voordracht door Philippe Despriet, één van de kenners van het archeologisch erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen. Hij heeft in het verleden nog meegewerkt aan opgravingen in Menen. Bibliotheek Menen nodigt hem uit om zijn verhalen hierrond te vertellen. Toegang gratis. 

zie ook

19de eeuwste Patacons gevonden in de Rijselstraat

Archeologische collectie Stad Menen

archeologische collectie

Steentijdvondsten

Ten Gronde

registratie
ontsluiting
depotwerking