Ten Gronde houdt halt in Waregem

Tentoonstelling Ten Gronde (c) Philippe Debeerst voor FORTVNA

Meer dan een halve eeuw archeologische opgravingen in Zuid-West-Vlaanderen leverden een schat aan vondsten en informatie op. De voorbije jaren werd dit archeologisch erfgoed opnieuw van onder het stof gehaald en in kaart gebracht en in april houdt de reizende tentoonstelling ook halt in Waregem.

En waar anders kan een archeologische collectie beter getoond worden, dan op één van de belangrijkste archeologische sites van de stad? Het Goed te Nieuwenhove. Ten Gronde vertelt het gedeelde archeologisch verhaal van de streek. De stukken verlaten hun depot en illustreren de geschiedenis van onze streek, van de komst van de eerste landbouwers tot de sporen van de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast kom je ook meer te weten over het verdwenen kasteel van Nieuwenhove.

Je kan de tentoonstelling vrij bezoeken op zaterdag en zondag van 15u tot 20u en woensdag van 14u tot 18u of na afspraak via 0497/76 04 12 en dat van 2 april tot en met 1 mei 2016.

Kinderdag Ten Gronde

Op zaterdag 2 april, 2016 werd de tentoonstelling feestelijk geopend met een echte kinderdag. 

Poppentheater Archeo Loco

 

Het kasteel van Nieuwenhove verdween op het einde van de 18de eeuw, maar de fundamenten werden tijdens opgravingen in 1933 en 1976 opnieuw bloot gelegd. Vooral de laatste opgraving leverde een schat aan informatie op. Aardewerken potjes, fragmenten van borden en tegels, scherven van glazen en zelfs leren schoenen werden teruggevonden. Een selectie van deze vondsten kan je bekijken tijdens Ten Gronde!   

zie ook

Steentijdvondsten

Ten Gronde

registratie
ontsluiting
depotwerking

Stadsarchief Waregem

Stadsarchief Waregem

archiefinstelling