Tapijtsgeest - Kom naar het startmoment op 5 juni

Tapijtsgeest

Op woensdagavond 5 juni geven we het startschot van Tapijtsgeest. Met dit publieksproject zet erfgoed zuidwest het komende jaar de geschiedenis van tapijt, velours en ander pooltextiel in de verf. Na de tweede wereldoorlog wordt Zuid-West-Vlaanderen immers een speler van wereldformaat op het vlak van tapijten en meubelstoffen. De kiem van deze industrieën gaat terug tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. 

Benieuwd? Op woensdagavond 5 juni 2019 organiseert erfgoed zuidwest een startmoment voor alle erfgoed- en textielgeïnteresseerden. Het project wordt voorgesteld en samen met jou denken we mogelijke pistes uit. Om al helemaal in de sfeer te komen, zien we elkaar bij Ragolle in Waregem. Deze speler kent een lange traditie binnen de tapijtindustrie en toont waar traditie en innovatie hand in hand gaan. De avond starten we met de vertoning van Tyber, een eigenzinnige documentaire over de Meense textielreus (een film van Frederic Dehaudt en Willem Lecoutere, productie CSA). Daarna delen we graag onze ideeën en zijn erg benieuwd naar die van jou! We ontvangen je met een hapje en drankje om 18u30, afronden doen we rond 21u.

Praktisch

Waar: Ragolle, Maalbeekstraat 1, Waregem
Wanneer: woensdagavond 5 juni 2019. Ontvangst met hapje en drankje om 18u30, start om 19u. Afsluiten doen we rond 21u.
Inschrijven: Deelnemen is gratis. We vragen je wel je komst te bevestigen (voor 5 juni) via emma@zuidwest.be.

 

Ragolle - Ragolle werd in 1950 door Alfred en Maria Ragolle opgericht. In 1985 startte de tweede generatie, Myriam Ragolle en haar man Herman Verhelst een tapijtafdeling met kwaliteiten in wol en viscose. Later volgde een uitbreiding van de collectie met vloerkleden in heatset polypropyleen. In 1999 bouwde Ragolle een nieuwe weverij, die in 2013 verder uitgebreid werd. Ragolle heeft de expansie in 2016 met nieuwe kantoren en showrooms afgerond. Ontdek dit hedendaags tapijtbedrijf!

Tyber - De familie Tyberghein-Schrurs heeft duizenden mensen tewerkgesteld in de Ieperstraat van Menen. Sedert 2012 bestaat Tyber niet meer. Anderen moeten nu maar het nepbont van de wereld produceren. Na Liberty, het festival in juni ‘16, vertelt CSA het verhaal van TYBER in een documentairefilm. Ex-werknemers en ongezien archiefmateriaal reconstrueren het wel en wee van deze Meense reus. Ontdek samen met ons de boeiende film!

zie ook

Tapijtsgeest

Tapijtsgeest

onderzoek
ontsluiting