Tapijtsgeest gaat de boer op!

scanmoment bib Waregem 03/12

Met een draagbare scanner, koffie en koekjes trok projectmedewerker Emma de voorbije weken langs verschillende bibs in de regio. Oud-textiliens kwamen langs met verhalen, objecten en foto's. Van een handgeschreven weefcursus uit 1930 tot tradities op Goede Vrijdag. Benieuwd naar de oogst? Of kan je ons meer vertellen over de pooltextielindustrie?

Na de tweede wereldoorlog werd Zuid-West-Vlaanderen een speler van wereldformaat op het vlak van tapijten. De kiem van deze industrie, samen met meubelstoffen, gaat terug naar het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2019 & 2020 focust erfgoed zuidwest op de geschiedenis van het pooltextiel in Zuid-West-Vlaanderen. 

Tijdens scanmomenten in de bibliotheken van Waregem, Deerlijk en Harelbeke kwamen oud-texiltiens langs. Naast foto's brachten ze heel wat verhalen mee. Zo dook er in Deerlijk een prachtige handgeschreven cursus over weven uit de jaren 30 op. In Waregem werd het moment een gezellig onderonsje waarbij een achttal textiliens een hele middag keuvelden en herinneringen ophaalden. Weversmisdag passeerde er de revue, maar ook minder bekende tradities, zoals het stilleggen van de weefgetouwen om 15u op Goede Vrijdag. Iemand bracht de medaille mee van zijn grootvader die tot textieldeken was verkozen, een andere textilien bracht zijn fotoalbums - met onder andere luchtfoto's van grote kleppers als Balta - mee. 

De foto's en verhalen vormen de basis voor een tentoonstelling en publicatie in 2020. Kon je er zelf niet bij zijn, maar ken je nog verhalen - of bewaar je nog foto's of video? Neem contact op met projectmedewerker Emma Verschraegen (emma@zuidwest.be, 056 24 16 16). Alvast bedankt!

zie ook

Tapijtsgeest

Tapijtsgeest

onderzoek
ontsluiting