Tank inspiratie in ons denkstation

In 1973 vond de definitieve inhuldiging van de E3 (nu de E17) plaats. Via Rekkem (aan de grens met Frankrijk) richting Waregem, vond deze sneweg langs de grootsteden Gent en Antwerpen zijn weg naar de Nederlandse grens. 

De E3 bracht welvaart voor de streek. Nieuwe werkgelegenheden in diverse sectoren brachten heel wat economische verandering met zich mee. Maar welke gevolgen had dit op Zuid-West-Vlaanderen? Welke impact heeft dit op de vele families, dorpen en steden? Was dit de genadeslag voor bepaalde bedrijven, een economische bloei voor anderen?
Is de snelweg een betonnen streep die de Vlaamse velden heeft verwoest? Of toch eerder de sleutel naar globaliserering? Een stukje niemandsland vol boeiende verhalen? Welke impact had die snelweg nu op onze streek, en welke gevolgen heeft dit nog tot op vandaag, en zit er ergens toekomstmuziek in verborgen?

In 2023 is het 50 jaar geleden dat er voor het eerst auto's over de E17 reden. Zuidwest wil samen met Leiedal en tal van andere partners dit jubeleumjaar in de kijker zetten.
Heb jij of je organisatie wel goesting om dit mee te vieren, maar weet je nog niet echt hoe dit precies aan te pakken, of wat je eigenlijk allemaal kan doen? Heb je nog andere vragen, of wil je gewoon graag je E17 verhaal delen?

Dan ben jij de persoon die we zoeken! In september organiseert zuidwest een startmoment voor erfgoedorganisaties en erfgoedgeïnteresseerden. Je bent van harte welkom op deze infoavond, we bekijken graag samen hoe we dit thema in jouw gemeente of organisatie vorm kunnen geven. 

Hou deze website, onze nieuwsbrief en onze Facebookpagina zeker in de gaten, binnen enkele weken laten we je meer weten over de exacte datum en de locatie van ons denkstation!

Tot dan!

 

 

 

We zijn nog steeds op zoek naar de vele verhalen van de E3/E17. Herinner je je eerste rit op de nieuwe snelweg? Leerde jij fietsen op het asfalt van de nieuwe snelweg? Werkte je mee aan de aanleg van de E3? Of heb je nog verhalen, foto’s of video’s over de aanleg van de snelweg? Deel je verhaal met marieke@zuidwest.be 

zie ook

50 jaar E3

50 jaar E3/E17

onderzoek
ontsluiting