’t Is gebeurd in ’t kapelriegoed

Hoevemuseum

In het landelijke Moorsele, op een gerenoveerde hoeve middenin het groen, bevindt zich het levenswerk van dhr. Marcel Vandoorne. Al meer dan veertig jaar verzamelt hij in zijn hoevemuseum alles wat met het landbouwleven te maken heeft. Na jarenlang zijn verzameling te hebben uitgebouwd en opengesteld voor het publiek, beslist Marcel in 2018 dat het tijd is deze periode af te sluiten en zijn collectie een nieuw leven te geven. Samen met de gemeente Wevelgem, het CAG en erfgoed zuidwest is een pad uitgetekend voor de toekomst van dit waardevolle regionale (landbouw)erfgoed.

Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis heeft de afgelopen maanden deze unieke erfgoedcollectie geïnventariseerd met de hulp van enkele vrijwilligers. Van oude machines en werktuigen, affiches en email-platen, tot huisraad en meubels, alles is zorgvuldig opgemeten, beschreven, van labels voorzien en gefotografeerd. Bij de afronding van dit karwei staat de teller op meer dan 1100 geïnventariseerde objecten! Binnenkort zijn de geregistreerde objecten ook digitaal raadpleegbaar voor het grote publiek op www.erfgoedinzicht.be.

Nu rest enkel nog de waardering van het geïnventariseerde erfgoed. De objecten worden zorgvuldig afgewogen volgens een aantal kwaliteiten (toestand, herkomst, zeldzaamheid, representativiteit...) en waarden (nijverheidshistorisch, cultuurhistorisch, sociaal). De waardering biedt een leidraad bij de zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor de objecten. Daarbij staat herbestemming naar de publieke ruimte voorop (regionale en lokale musea), gevolgd door grote private verzamelaars en sociale initiatieven. Zo blijft de collectie van ’t Kapelriegoed doorleven en een meerwaarde bieden voor anderen.

Wil je de collectie nog een laatste keer bezoeken? Dat kan! Op 28 april opent het museum in het kader van Erfgoeddag nog een laatste keer zijn deuren. Gidsen geven een woordje uitleg, kinderen kunnen deelnemen aan toffe workshops en op het binnenplein zal de hele middag muziek klinken. Kom er samen met ons een prachtig afscheidsfeest van maken!

PS: Benieuwd naar persoonlijke verhalen achter de objecten of de volledige geschiedenis van het museum? Op dit moment documenteren we de getuigenissen van de eigenaar en vrijwilligers via enkele interviews. We houden je op de hoogte!

zie ook