Stijn Streuvels - Op bevrijdersvoeten

Op bevrijdersvoeten - Stijn Streuvels

De laatste oorlogsmaanden vormen een woelige periode voor de inwoners van Zuid-West-Vlaanderen. Op bevrijdersvoeten brengt 13 kleine verhalen uit de laatste oorlogsmaanden. Van apotheker tot molenaar, van pastoor tot generaal. 

Ingooigem vormt het decor van de verhalen die Streuvels neerpent in zijn oorlogsdagboek. Als een oorlogsverslaggever brengt hij het relaas van het strijdgewoel in en rond het Lijsternest. 

 

 

Anzegem herdenkt

100 jaar na het einde van de Groote Oorlog herdenkt Anzegem het eindoffensief in de gemeente met het project Vuurlinie. Tijdens een theaterwandeling en een multimediaal slotspektakel op zondag 19 augustus 2018 worden evocaties gebracht van scènes uit de plaatselijke oorlogsgeschiedenis. Op zaterdag 8 september 2018 brengen de leerlingen en leerkrachten van de Kunstacademie, aangevuld met zangers en musici uit Anzegemse koren en muziekverenigingen, in het Gemeenschapscentrum De Stringe om 16u en om 19u een gebalde herdenkingsvoorstelling. 

15 augustus - Spelnamiddag Eerste Wereldoorlog
19 augustus - Theaterparcours - Anzegem Bevrijd
19 augustus - Slotspektakel Vuurlinie- Anzegem Bevrijd
8 september - Theatervoorstelling Vuurlinie- War-rig
10-11 september - Oorlog en vrede lagere scholen
11 november - Herdenkingsvieringen in diverse deelgemeenten

Op bevrijdersvoeten

Tot eind oktober brengt Op Bevrijdersvoeten je weekelijks een verhaal uit de laatste oorlogsmaanden. Ontdek alle filmpjes en stap mee in de voetsporen van de bevrijding!

Bronnen: Foto’s: Letterenhuis, Antwerpen. 2018 (collectie: Lijsternest); Verhaal: Stijn Streuvels, In Oorlogstijd. Het volledige dagboek van de Eerste Wereldoorlog, Orion/B. Gottmer, Brugge/Nijmegen, 1979. Met dank aan: www.streuvelshuis.be en Karel Platteau van het Stijn Streuvelsgenootschap. Credits: Op bevrijdersvoeten is een realisatie van erfgoed zuidwest, UiT in zuidwest en de 13 gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Verteller: Jurgen Creyf (Racing Letterbeek), muziek: David Hilowitz, film en montage: Krew.