Stage bij erfgoed zuidwest: Celien blikt terug

Tabaksteelt - (c) David Samyn, Nationaal Tabaksmuseum

In november startte Celien Stevens haar stage publieksgeschiedenis bij erfgoed zuidwest. De voorbije maanden maakte ze deel uit van het erfgoed-team en werkte samen met de stad Wervik aan een traject rond de erkenning van de Tabaksteelt als Immaterieel erfgoed. Geen evidente periode, want het samenwerken gebeurde van thuis uit. Celien blikt terug op de voorbije vijf maanden. 

Hoe kwam je bij erfgoed zuidwest terecht? 

Als masterstudente Geschiedenis aan Universiteit Gent kwam ik terecht bij erfgoed zuidwest als stagiaire. Het was de perfecte mogelijkheid om mijn interesse in erfgoed eindelijk om te zetten in de praktijk. Ik kreeg de kans om mee te werken aan de opstart van het erfgoedzorgtraject rond de tabaksteelt in Wervik. Ik leerde bij over de werking van een erfgoedcel, over wat (immaterieel) erfgoed is, en wat een borgingsactie en zorgtraject precies inhouden. Fijn was ook de mogelijkheid om in contact te komen met de verschillende organisaties die het erfgoed ondersteunen – erfgoed Zuidwest, stad Wervik en CAG – en te ontdekken welke rol zij hierin opnemen. Mee in overleg gaan met de verschillende partijen verhoogde mijn betrokkenheid in het traject.

Wat heb je de voorbije maanden zoal gedaan? 

Ik mocht me verdiepen in de tabakscultuur en ontdekte wat een boeiende mensen en verhalen hieraan verbonden zijn. Zo blijkt de Wervikse tabak al even zachtaardig te zijn als de Wervikanen zelf. Door me in te lezen en mensen uit de erfgoedgemeenschap te interviewen en samen te brengen werd al een deel van de tabaksnijverheid in kaart gebracht. Het participatief documenteren of rechtstreeks in contact treden met de gemeenschap is in mijn mening een van de boeiendste manieren om naar (immaterieel) erfgoed te kijken. Ik ben dan ook erg dankbaar dat ik hiertoe de kans heb gekregen. De huidige coronamaatregelen zorgden er dan wel voor dat het een stage-ervaring was in uitzonderlijke omstandigheden – met meer thuiswerk en veel uitstel – het was desondanks een zeer leerrijke en boeiende ervaring. Grote dank daarvoor aan het topteam van zuidwest en de erfgoedmedewerkers van stad Wervik! Ook al zal ik zelf niet meer rechtstreeks betrokken zijn bij de verdere ontwikkelingen in het erfgoedzorgtraject rond de tabakscultuur, ben ik zeer benieuwd naar wat de toekomst nog brengt.