Bedankt stagiaire Merel

Wat trok jou aan om stage te lopen bij Zuidwest?

Stage lopen is enorm belangrijk in elke opleiding. Ik wou dus zeker de juiste keuze maken. Binnen de opleiding sociaal-cultureel werk zijn er verschillende sectoren en organisaties om uit te kiezen. Toch was de keuze voor mij vrij snel gemaakt.
Via de stagelijst stootte ik op deze erfgoedcel. Ik heb altijd wel interesse gehad in cultuur en erfgoed. Vooral mijn ouders hebben hierin een rol gespeeld. Ze sleepten mij mee naar musea en andere historische sites om er een zondagnamiddag te spenderen.
Ik was wel benieuwd om te zien hoe sociaal werk hier tot zijn recht komt, dus ik besloot om mijn stage bij zuidwest te doen. Een heel goede en interessante keuze!

Aan welke projecten heb je gewerkt binnen je stage?

Een groot deel van de tijd heb ik gewerkt aan het Museum-voor-één-dag voor het Festival van het Landschap. Ik mocht me inlezen in de verhalen over de Voshoek. Dat is een wijk die verdwenen is door de aanleg van de A9/A19. Uit de verhalen en foto's die ik tegenkwam koos ik 10 thema's die als aanzet zullen dienen voor anderen om verder ons museum aan te vullen. Dit project vond ik enorm leuk om uit te werken. Het concept is creatief én participatief. 
Ik kon ook hier en daar meewerken aan twee erfgoedspelen. Met deze spelen komen jongeren in contact met hun lokaal erfgoed. Ook mocht ik een keer helpen bij het inventariseren van een kerk, een unieke ervaring! Verder heb ik ook nog de vormgeving van het Erfgoedkabinet in elkaar gestoken. 
Om te zien hoe projecten vanaf het begin vorm krijgen, woonde ik verschillende overleggen bij. Zo kreeg ik zicht op alles wat achter de schermen van een project gebeurd, iets waar ik nog nooit lang stil bij had gestaan. 

Wat leerde je/wat neem je mee naar volgende ervaringen?

Ik heb gezien hoe projecten vorm krijgen. Aan de hand van verschillende leerrijke en creatieve methodieken wordt erfgoed bij het publiek gebracht. Die creativiteit en originaliteit neem ik graag mee. 
Iets wat mij is opgevallen, en me zeker zal bijblijven, is het tonen van appreciatie. Mensen moeten het gevoel hebben dat hun input wordt geapprecieerd. Aanwezigheid en authentiek contact zijn zo belangrijk.
Ik heb vooral ook sociaal werk in een ander perspectief gezien. Het komt op een andere manier aan bod dan in andere sectoren. Het komt hier meer tot zijn recht in samenwerkingen met organisaties of vrijwilligers, maar ook in participatieve projecten. 
Kortom, ik vond het een enorm leerrijke en toffe stage. Ik heb enorm veel bijgeleerd en de plaats gekregen om theorie in de praktijk proberen te herkennen, terwijl ik aan verschillende zaken ook mocht meewerken.