Spellen en spelen uit de Oudheid

Op zaterdag 16 oktober organiseert Viroviacum Romanum 'Spellen en spelen uit de Oudheid: lezing en spelletjesnamiddag'.

Jo Vansteenkiste is bestuurslid van Viroviacum Romanum en expert als het gaat over spellen, spelen en speelgoed uit de Oudheid. Hij werkte rond dit thema al samen met o.a. het Romeins Archeologisch Museum in Oudenburg, het Thermenmuseum in Heerlen (NL) en Vrienden van de (Sint-Baafs) Abdij in Gent.

In zijn lezing, die start om 14u, breng hij een overzicht van de geschiedenis van bordspelen van de late steentijd tot de hoge middeleeuwen. Hij begint bij het oudste spel (ongeveer 6700 voor Christus) en stop bij de 11de eeuw, omdat dan de bordspelen enorm beginnen te lijken op gekende spelen. 

Jo sluit de lezing af met de evolutie van het oud-Griekse Petteia tot het 'modern' Schaken (met een zijsprong naar Tafl, ook wel gekend als het 'Vikingspel').

Na een korte onderbreking wordt om 15u30 gestart met de praktijk, een spelletjesnamiddag met spellen uit de Oudheid, voor jong en oud en dit tot 18u.

Je kan deelnemen zonder inschrijven maar wil je toch zeker zijn dat je een spel kan spelen is het misschien beter om toch in te schrijven via  info@viroviacum.be.

Men kan zowel aan beide activiteiten deelnemen of alleen maar één van de twee. Deelnameprijs bedraagt €2 per persoon, voor de lezing en de spelletjesnamiddag of voor én van beide activiteiten. Voor die €2 krijg je een drankbonnetje ter waarde van €2.

Deze activiteit is een organisatie van Viroviacum i.s.m. de Stedelijke Oudheidkundige Commissie, de Gezinsbond Geluwe en heemkring ’t Erfgoed Gilwe.

 Praktisch:

  • Zaterdag 16 oktober (De Gaper, Geluwe)
  • 14u: lezing door Jo Vansteenkiste
  • 15u30 - 18u: spelletjesnamiddag met spelen uit de Oudheid voor Jong en Oud 
  • Inschrijven info@viroviacum.be

 

 

zie ook

Viroviacum Romanum

vzw Viroviacum Romanum

erfgoedbeleving