Reveil wint Ultima

Reveil - (c) Stefaan Temmerman

Op 5 februari 2019 ontving Reveil de Ultima - de Vlaamse cultuurprijs - voor Immaterieel Cultureel erfgoed. Het initiatief, met wortels in Deerlijk, brengt jaarlijks op Allerheiligen heel wat mensen dichter bij elkaar met muziek, poëzie en lokale levensverhalen. 

Veel mensen hebben er behoefte aan om meer te doen op 1 november dan enkel een chrysant neer te leggen. Die dag doorbreekt Reveil rond zonsondergang de stilte op zo veel mogelijk begraafplaatsen met intieme nummers en lokale verhalen. Toen er zo’n 50 jaar terug iemand stierf, speelde de fanfare nog op de begrafenis. De kist werd gedragen door vrienden en familie. Er is dus eigenlijk niet echt iets revolutionairs aan Reveil, ook al zijn mensen die voeling wat kwijtgeraakt. 

Verschillende Vlaamse fanfares en artiesten spelen een korte, serene (en vaak akoestische) sessie voor een klein publiek op hun lokale begraafplaats. Woordkunstenaars vertellen verhalen of lezen gedichten en er wordt ook op enkele plaatsen gedanst. Toeschouwers brengen kaarsen en lampen mee en luisteren naar de muziek en de verhalen. Op die manier wil Reveil de kaart van Vlaanderen laten oplichten met kleine lokale vlammetjes.

Reveil werd voor het eerst in 2014 georganiseerd door de brasspopband Zinger in hun thuishaven Deerlijk. Het project begon als een eerbetoon aan enkele Deerlijkse vrienden die op korte tijd overleden waren. Na de massale positieve respons die achteraf binnenkwam besloot de band om Reveil verder te zetten. Een jaar later had het initiatief zijn weg gevonden naar een twintigtal gemeenten en steden in Vlaanderen en Brussel. In 2018 was Reveil aan de vijfde editie toe. Meer dan 100 Vlaamse begraafplaatsen werden verwarmd door intieme, lokale optredens. 

Vzw Reveil zet op deze manier in op het immaterieel erfgoed en eigentijdse rituelen rond rouw en herinnering. De jury looft hoe Reveil een snaar weet te raken bij brede lagen van de bevolking, en jongeren die op zoek zijn naar meer eigentijdse rituelen, ook rond rouw en het herdenken van dierbare overledenen. Vanuit een klein lokaal gegeven werd een nieuwe traditie gecreëerd die voor alle gemeenschappen en overtuigingen toegankelijk is en waar duidelijk behoefte aan bestaat. Bekijk het videoportret van Reveil

Bron: www.ultimas.be - Departement Jeugd, Cultuur en Media