Rekkem Toen. Bezetting, bevrijding en herdenking

Rekkem Toen

Tijdens W.O. I werd Rekkem, zoals zovele dorpen, door het Duitse leger bezet. Rekkem staat niet in de geschiedenisboeken met wereldberoemde veldslagen. En toch werd ook deze kleine gemeenschap getekend door de aanwezigheid van de overheerser. Tijdens twee weekends, in augustus en oktober, herdenkt Rekkem de oorlogsjaren. 

Vandaag de dag is nog maar weinig van de bezettingsjaren te merken. Je zou bijna vergeten dat het hier toch een tijd anders was. Naar aanleiding van de herdenking van Wereldoorlog I en de bevrijding van Rekkem (19/10/1918) werd de Werkgroep Rekkem Toen opgericht. De groep, bestaande uit leden van het Davidsfonds, de Heemkring Menen, KWB Rekkem, NSB Rekkem en Werkgroep Het Verhaal, wl doorheen enkele activiteiten reflecteren rond bezetting, bevrijding en herdenking in Rekkem. Getuigenissen en informatie worden tot leven gebracht tijdens een aantal evenementen in augustus en oktober. 

Podcasts brengen de oorlogsjaren terug tot leven. Met een tentoonstelling keer je terug in de tijd. Objecten en beelden roepen de sfeer van het bezette Rekkem op. Klaas Delrue kroop in zijn muzikale pen. Samen met de jonge stemmen van het kinderkoor Hanblechia brengt hij een muzikale intro. Na het openingsweekend in van 17 tot 19 augustus 2018 volgt een herdenkingsplechtigheid op zondag 21 oktober 2018. 

zie ook

Rekkem Toen

Rekkem Toen

ontsluiting
onderzoek

erfgoedorganisatie logo

Heemkring Menen

lokaal en regionaal erfgoed