Red de Mahieupeer!

Red de Mahieupeer

Een oude boom verplant je niet zomaar... Maar in Wevelgem gaan ze het wel proberen. De fruitwerkgroep VELT Wevelgem-Menen zet een crowdfundingproject op om een oude perenboom te verplanten. Een boom met een bijzonder (erfgoed)kantje - gelinkt aan peren, taarten en de Sint-Corneliusfeesten. 

Peren, taarten en Sint-Corneliusfeesten. De link? Eén Mahieuperenboom in Wevelgem. De ruim honderdjarige boom staat op een vergeten plekje in Wevelgem. De boom is van het ras Mahieupeer. Het zou de peer zijn waarmee de Corneliustaarten in Aalbeke vervaardigd werden. Deze geweide taarten werden van ouds in september gebakken in Aalbeke tijdens de Corneliusfeesten en verkocht aan de pelgrims. Nu bestaat het gebruik nog steeds - maar de Mahieupeer zelf moets wijken voor conserven-peren. 

De boom in kwestie zou de laatste drager zijn van deze perensoort. Reden te meer om de boom te redden vinden ze bij VELT. De boom kan immers niet blijven waar ze staat. De huidige standplaats krijgt een nieuwe bestemming. Hierdoor dient de perenboom eind 2017 verplant te worden. VELT zocht en vond een nieuw plekje in de boomgaard Bergelen in het Provinciedomein. 

En daarna? Naast het verplanten van de boom wil de fruitwerkgroep het verhaal van de boom brengen. Via interviews en archiefopzoekingen bundelen ze het verhaal van de boom, de peer en de taarten in een brochure. De info wordt verwerkt in een educatief pakket. 

Help jij mee? Om de verhuis te financieren richt de fruitwerkgroep een crowdfunding op. Wil je bijdragen aan het redden van de boom? Neem een kijkje op de pagina van VELT

Red de Mahieupeer