Projectoproep - Goddelijke Huisraad

Infomoment Goddelijke Huisraad

Op 14 november 2016 gaf erfgoed zuidwest het startschot van het project ‘Goddelijke Huisraad’. Binnen dit project zal erfgoed zuidwest, de intergemeentelijke erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen, kerkbesturen begeleiden bij de zorg voor en inventarisatie van roerend erfgoed, bewaard in parochiekerken. 

Tijdens het eerste infomoment in de Sint-Maartenskerk te Kortrijk werd het project toegelicht, ervaringen gedeeld en alle praktische info meegegeven. Was je erbij en wil je alles nog eens nalezen, of kon je niet aanwezig zijn maar heb je wel interesse? Het verslag kan je hier nalezen. 

Projectoproep

Heeft jouw kerkbestuur interesse om deel te nemen aan dit inventarisatietraject? Bezorg uiterlijk 16 december de gegevens van de kerk aan Ineke Bruynooghe. Heb je nog verdere vragen? Neem zeker contact op.

Heb je als geïnteresseerde voeling of een boontje voor  religieus erfgoed? Ben je bereid een handje toe te steken bij de registratie? Voor de inventarisatie gaan we op zoek naar gedreven vrijwilligers. 

In het kort: wat kan je als kerkbestuur verwachten?

  • erfgoed zuidwest begeleidt van nabij de digitale erfgoedinventarisatie van het roerend religieus erfgoed. In de erfgoedcel vind je als kerkfabriek een duidelijke partner om de kerk op een goede manier te inventariseren. de erfgoedcel biedt ook advies, tips en begeleiding in de vele vragen die een inventarisatie met zich mee brengen.

  • Op 26 januari vindt een opleidingsmoment plaats. Kerkbesturen en vrijwilligers leren op deze dag de kneepjes van het vak. Hoe fotografeer je erfgoedobjecten? Hoe kan je de objecten beschrijven? Hoe nummer je de objecten? het komt allemaal aan bod zodat je na deze vorming  je zelf aan de slag kan.

  • Het inventariseren gebeurt in samenwerking een groep vrijwilligers. Hebben jullie zelf binnen het kerkbestuur of verbonden aan de kerk vrijwilligers? Dan kunnen zij aan de slag! Kunnen jullie nog extra handen gebruiken? Vanuit erfgoed zuidwest en de gemeente helpen we je graag bij de zoektocht naar vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed. Zuidwest zorgt voor de nodige opleiding, omkadering en begeleiding. samen met de vrijwilligers kiezen we een vast moment in de week uit om aan de slag te gaan.

  • Als kerkbestuur stel je je kerk open. Met de erfgoedcel teken je bovendien een traject op maat uit. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers, de hoeveelheid erfgoed in de kerk, wordt de duur van het traject bepaald. Erfgoed zuidwest zorgt voor de begeleiding en komt bij jou in de kerk mee sturen. Heb je al een goede inventaris maar je weet niet hoe de objecten fysiek te nummeren, zijn je foto’s niet naar wens, weet je niet hoe het best te bewaren, of gelijk welke andere vraag of nood, aarzel niet om ons te contacteren, erfgoed zuidwest staat voor je klaar!

Meer info

Je aanmelden als kerkbestuur of vrijwilliger? Een antwoord op jouw vragen?
Je kan steeds terecht bij erfgoed@zuidwest.be of via 056 24 16 16

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming