Projectoproep 2 - Goddelijke Huisraad

Goddelijke Huisraad

In november 2016 gaf erfgoed zuidwest het startschot van het project ‘Goddelijke Huisraad’. Binnen dit project begeleidt erfgoed zuidwest, de intergemeentelijke erfgoedcel voor Zuid-West-Vlaanderen, kerkbesturen bij de zorg voor en inventarisatie van roerend erfgoed, bewaard in parochiekerken.

De inventarisaties van de eerste kerken worden momenteel afgewerkt. Het roerend religieus erfgoed binnen de kerken werd geïnventariseerd door een groep lokale vrijwilligers onder begeleiding van erfgoed zuidwest. De erfgoedcel lanceert nu een tweede oproep naar de kerkbesturen en de gemeenten waarbij parochiekerken de mogelijkheid krijgen om een erfgoedinventaris op te stellen.

Projectoproep

Interesse om als kerk in te stappen in ‘Goddelijke Huisraad’? Contacteer erfgoed zuidwest. Tijdens een kennismakingsgesprek komen we langs om het project concreet toe te lichten, de ervaringen te delen en alle praktische info mee te geven. Bezorg ons uiterlijk 10 mei de gegevens van de geïnteresseerde kerk.  

Heb je als geïnteresseerde voeling of een boontje voor  religieus erfgoed? Ben je bereid een handje toe te steken bij de registratie? Voor de inventarisatie gaan we op zoek naar gedreven vrijwilligers. 

In het kort: wat kan je als kerkbestuur verwachten?

  • erfgoed zuidwest begeleidt van nabij de digitale erfgoedinventarisatie van het roerend religieus erfgoed
  • Op 6 juni 2017 vindt een opleidingsmoment plaats. Kerkbesturen en vrijwilligers leren op deze dag de kneepjes van het vak. Hoe fotografeer je erfgoedobjecten? Hoe kan je de objecten beschrijven? Hoe nummer je de objecten? Na deze vorming kan je zelf aan de slag.
  • Het inventariseren gebeurt door een groep vrijwilligers. Hebben jullie zelf binnen het kerkbestuur of verbonden aan de kerk vrijwilligers? Dan kunnen zij aan de slag! Kunnen jullie nog extra handen gebruiken? Vanuit erfgoed zuidwest en de gemeente helpen we je graag bij de zoektocht naar vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed. Zuidwest zorgt voor de nodige opleiding, samen met de vrijwilligers kiezen we een vast moment in de week om aan de slag te gaan. Een variabele dag is ook mogelijks mits overleg.
  • Als kerkbestuur stel je je kerk open, samen met de kerk tekenen we een traject op maat uit. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers, de hoeveelheid erfgoed en de kerk, wordt de duur van het traject bepaald. Erfgoed zuidwest zorgt voor de begeleiding en komt bij jou in de kerk mee sturen. Heb je een goede inventaris maar je weet niet hoe de objecten fysiek te nummeren, zijn je foto’s niet naar wens, weet je niet hoe het best te bewaren, of gelijk welke andere vraag of nood, aarzel niet om ons te contacteren, erfgoed zuidwest staat voor je klaar!

Meer info

Je aanmelden als kerkbestuur of vrijwilliger? Een antwoord op jouw vragen?
Je kan steeds terecht bij erfgoed zuidwest via erfgoed@zuidwest.be of via 056 24 16 16

zie ook

goddelijke huisraad @ deerlijk (2017)

Goddelijke Huisraad

registratie
erfgoedzorg
herbestemming