Pirobakken in beeld

Piro - (c) gemeente Anzegem

Oktober betekent in de Scheldestreek het begin van het pirobakseizoen. Een piro? Een stuk worst gebakken in pistoletdeeg. Erfgoed zuidwest brengt deze traditie graag in beeld. Help jij ons aan (oude) foto's en herinneringen?

De traditie van het pirobakken bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw en stamt uit de tijd toen vele inwoners als grensarbeider in Noord-Frankrijk werkten. Ze leerden er de plaatselijke kermis ‘ducasse à pierrot’ kennen, letterlijk ‘de kermis van de hansworst’. 

Het streekgerecht wordt vooral in Avelgem en Anzegem gebakken, en opgegeten. Een affiche uit 1905 uit Tiegem, buurgemeente van Avelgem, vermeldt een “pirotbak” bij niet minder dan 70 herbergiers. Een Avelgemse bakkersfamilie had zelfs als bijnaam “piro”. Op vandaag worden in Avelgem en Anzegem nog pirobakken georganiseerd in de cafés. Hiervoor worden speciale beurtrollen opgesteld. 

Tijdens het piroseizoen 2020-2021 brengt erfgoed zuidwest deze traditie in beeld. Hiervoor zijn we op zoek naar heel wat informatie en beeldmateriaal. Bewaar jij foto's of film van - oude en recente - pirobakken? Bak jij de perfecte piro of kan je ons iets meer vertellen over het gebruik? neem contact op met Lieze

zie ook

Piro

Pirobakken

verhalen