Pierre de la Rue 2018

Pierre de la Rue

Op 20 november 1518 overleed de Vlaamse componist Pierre de la Rue te Kortrijk. Naast een toonaangevend Vlaams polyfonist was hij ook kanunnik in de Kortrijkse kapittelkerk; de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In 2018 gaan verschillende herdenkingsactiviteiten door.

Om de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van Pierre de la Rue te herdenken organiseren de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, Wilde Westen (Festival van Vlaanderen Kortrijk) en het Post-Universitair Centrum KULeuven Kulak volgende activiteiten. 

Concert Requiem

Pierre de la Rue stierf vijfhonderd jaar geleden als kanunnik aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk. Zijn muziek behoort tot het beste van wat de polyfonie ons te bieden heeft. Het is niet bekend voor wie de la Rue zijn Requiem schreef. Wellicht werd het in 1506 gezongen op de begrafenis van Filips I van Castilië en nog eens opgevoerd in 1519 ter nagedachtenis van Filips' vader, keizer Maximiliaan. Waar geen twijfel over bestaat is dat Cappella Pratensis in 2018 zijn Requiem zal brengen ter ere van de componist zelf. Als een van de vroegste polyfone requiems had het werk een speciale plaats in het oeuvre van De la Rue. Cappella Pratensis combineert het met Gregoriaanse gezangen, De la Rue’s motet Delicta iuventutis en Josquin Desprez’ prachtige Absolve quaesumus geschreven ter ere van nog zo’n grote polyfonist, Jacob Obrecht. Op de plek waar hij vijf eeuwen geleden actief was, komt De la Rue opnieuw tot leven door zijn glorieuze muziek.

Praktisch

Waar: Onze-Lieve-Vrouwekerk, Deken Zegerplein, Kortrijk
Wanneer: Vrijdag 20 april 2018, 20u15
Info en inschrijven: Tickets kosten 18 euro.

Lezing David Burn

Op dinsdag 17 april 2018 wordt er door het Post-Universitair Centrum KULeuven Kulak een lezing georganiseerd door prof. dr. David Burn over Pierre de la Rue en de muziek aan het Habsburg-Bourgondische hof. Tussen de jaren 1490 en zijn dood was Pierre de la Rue de leidende componist aan het prestigieuze Habsburg-Bourgondische Hof in de Lage Landen. Zijn omvangrijke oeuvre is bewaard in handschriften uit overal in Europa, en bevat een aantal opmerkelijke bijzonderheden, waaronder een van de aller vroegste polyfone Requiemzettingen. In de lezing situeert prof. dr. David Burn de werken van Pierre de la Rue enerzijds in de context van het hof waarin ze tot stand kwamen, en anderzijds in de context van bredere laat 15e en vroeg 16e eeuwse muziektradities. Op die manier wordt de bijzonder bijdrage van Pierre de la Rue aan het muziekleven van zijn tijd toegelicht.

Praktisch

Waar: KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, E. Sabbelaan 53, Kortrijk
Wanneer: Dinsdag 17 april 2018, 19u30
Info en inschrijven: Tickets kosten 15 euro (lezing + drankje).