Paul Deman - Op bevrijdersvoeten

Paul Deman - Op bevrijdersvoeten

De laatste oorlogsmaanden vormen een woelige periode voor de inwoners van Zuid-West-Vlaanderen. Op bevrijdersvoeten brengt 13 kleine verhalen uit de laatste oorlogsmaanden. Van apotheker tot molenaar, van pastoor tot generaal. 

Voor Paul, winnaar van de 1ste Ronde van Vlaanderen, komt de bevrijding net op tijd. Als oorlogsspion brengt hij met zijn fiets boodschappen naar neutraal gebied. Eind september '18 loopt het fout. Ter dood veroordeeld wordt hij, saved by ‘the bell’, bij de bevrijding vrijgelaten.

 

 

Rekkem herdenkt

Tijdens W.O. I werd Rekkem, zoals zovele dorpen, door het Duitse leger bezet. Rekkem staat niet in de geschiedenisboeken met wereldberoemde veldslagen. En toch werd ook deze kleine gemeenschap getekend door de aanwezigheid van de overheerser. Tijdens twee weekends, in augustus en oktober, herdenkt Rekkem de oorlogsjaren. Tijdens het weekend van 17 tot 19 augustus 2018 brengen podcasts de oorlogsjaren terug tot leven. Met een tentoonstelling keer je terug in de tijd. Objecten en beelden roepen de sfeer van het bezette Rekkem op. Klaas Delrue kroop in zijn muzikale pen. Samen met de jonge stemmen van het kinderkoor Hanblechia brengt hij een muzikale intro. 

17-26 augustus - Rekkem toen
21 oktober - Herdenkingsplechtigheid Rekkem

Op bevrijdersvoeten

Tot eind oktober brengt Op Bevrijdersvoeten je weekelijks een verhaal uit de laatste oorlogsmaanden. Ontdek alle filmpjes en stap mee in de voetsporen van de bevrijding!

Bronnen: Foto’s Paul Deman: KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare), Verhaal: Corneillie, Patrick. Koersen in de Groote Oorlog, Lannoo, 2018. Credits: Op bevrijdersvoeten is een realisatie van erfgoed zuidwest, UiT in zuidwest en de 13 gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Verteller: Jurgen Creyf (Racing Letterbeek), muziek: David Hilowitz, film en montage: Krew.