Pardon Service!

Pardon Service

De theatervoorstelling Pardon Service neemt je mee van de mijnschachten van Marcinelle tot de terrassen van Blankenberge, waar de commentaren welig tieren maar ne mens ne mens niet meer spreekt. Pardon Service is een voorstelling van de Unie der Zorgelozen en vormt het theaterluik van het project Vamos Vacaturos. 

We zijn diep in de jaren vijftig. Beneden in de schachten kappen kompelkameraden Staf en Khaled samen uit de muren waar anderen zich aan warmen. Een kameraadschap in lengte van jaren, tot het noodlot toeslaat. Staf wordt stof, Khaled redt zich ternauwernood uit het ondergronds inferno. Met de zegen van Staf zal hij diens oogappel André vanaf nu de weg wijzen.

Het zijn de gouden tijden waarin André het leven ontdekt. De wereld bloeit open, de toekomst lacht iedereen toe. Aan zee smeedt André zijn eigen band of brothers met de kameraden Pierre, Eric en Oscar, bij Olga de roste in kolonie De Zonnegloed. Ze genieten er van de eerste vergezichten, en met Magda en Marie-Claire van de eerste vlinders. Maar daar volgen ook de eerste beproevingen. Gelukkig houdt Khaled het boek van Staf levend. Ge helpt uwe maat, maar zeker niet den dieperik in, hé André.

Als ze met zijn allen de korte broeken en rokken ontgroeien, begint de wereld voorgoed van kleur te veranderen. De bekoring loert overal, en niet iedereen lijkt even op zijn gemak met de nieuwe lichting kolenkappers. Op de terrasse bij Damienne worden de tongen geslepen. Voor de een reikt de wereld veelbelovend tot in de hemel, voor de ander dendert hij recht de afgrond in. In elk geval stelt hij de band of brothers duchtig op de proef. De degens kruisen, mekaar recht in de ogen kijken en kleur bekennen lijkt de enige manier om nog samen vooruit te raken. En niet vergeten waar de voiture vertrok. Want wat is er nu schoonder dan ne kameraad were de juiste bane tonen.

Pardon Service is een voorstelling van de Unie der Zorgelozen. Het theaterstuk wordt tussen 6 en 23 april opgevoerd in de nieuwe Scala. 

Wanneer? Tussen 6/4 en 23/4 2017
Waar? Scala, Pluimstraat 7, Kortrijk
Info en tickets: Unie der Zorgelozen

zie ook

Vamos Vacaturos

Vamos Vacaturos

onderzoek
ontsluiting