Overmeesterd! Vlaamse Meesters in situ

De Kruisoprichting - Antoon Van Dyck

Vlaamse Meesters in Situ doet ook deuren open die nu gesloten zijn. Je wordt ontvangen in kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen waar schilderijen van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw nog altijd te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke plaats. Ook in Zuid-West-Vlaanderen kan je werken bewonderen in Kortrijk en Deerlijk. 

Vlaamse Meesters in Situ laat je die vaak onbekende werken ontdekken en de plekken waar ze thuishoren beleven. Een discrete scenografie omringt de meesterwerken met de juiste sfeer. In beeld en woord brengt het in-situ-verhaal je heel dicht bij de schilderijen en wijst je ogen naar de sublieme manieren waarop Vlaamse meesters hebben rekening gehouden met de plaatsen waarvoor hun werken zijn bedoeld.

In de Leiestreek kan je terecht op drie sites in Kortrijk en Deerlijk. In de Sint-Columbakerk in Deerlijk staat het retabel van de heilige Columba dat het leven en de marteldood van de heilige Columba voorstelt. De Kruisoprichting, een dynamisch altaarstuk van Antoon van Dyck, is te zien in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk. Daarnaast wordt Vlaamse Meester in Situ Bernard de Rijckere in de kijker gezet in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk.

Ontdek tijdens de zomer van 2019 de 45 sites in Vlaanderen, ga op stap met het 'Pelgrimsboek' en verzamel van elke site de sticker!

Meer info: https://vlaamsemeestersinsitu.be