Over tapijt, fluweel en prikkelige meubelstoffen

Na de tweede wereldoorlog werd Zuid-West-Vlaanderen een speler van wereldformaat op het vlak van tapijten. De kiem van deze industrie, samen met meubelstoffen, gaat terug naar het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Stilaan komt het honderdjarig jubileum van deze industrie in het vizier. Samen met Wibilinga, legt de erfgoedcel graag de eerste bouwstenen uit om rond dit erfgoed een project uit te bouwen.

Samen met alle geïnteresseerden, heemkringen, verenigingen en ‘amateurs’ in de letterlijke zin van het woord, willen we basisinfo verzamelen rond enkele cruciale vragen:

  • Waar waren bedrijven actief?
  • Welk netwerk van machinebouwers, leveranciers, thuiswervers, patronkappers, producten,... was en is actief?
  • Welke kernwoorden hebben we nodig om het productieprces te snappen?
  • Welke types machines zijn intussen erfgoed?
  • Waar vinden we nog interessante getuigen?

Stap jij mee in het netwerk? Dan ben je meer dan welkom op vrijdag 30 juni 2017, vanaf 10u te Wevelgem (d'Eletriekfabrieke, Leopoldstraat 45, Wevelgem). In een dag-lange werkvergadering bundelen we kennis in lijsten en info die door iedereen vrij gebruikt kan worden. Tegelijkertijd vormt dit een basis waarop we stelselmatig op willen verder bouwen. Deelnemers bieden we graag een lunch aan.

Niet vrij op 30 juni? Geen nood. Je kan je vrijblijvend aanmelden en dan nodigen we je steeds uit. 

Het pooltextiel op de kaart

Kenners zullen vertellen dat je het verhaal van deze 'pool'weefsels - de technische term voor deze productie - aanhaken kan aan de crisis in de vlassector vanaf 1955. De opkomst van synthetische weefsels, en de terugval van inkomsten, betekenen het einde van vele root- en zwingelactiviteiten. Netwerken van vlassers werden in de reconversie netwerken van "tapijtbaronnen" met thuiswevers en onderaannemers en een zeer fijnmazig weefsel van producenten van machines, onderdelen, basismaterialen, ontwerpen. Schaalvergroting kwam er zeer snel en natuurlijk zijn bedrijven als Beaulieu, Vande Wiele en Balta ronkende namen, maar het netwerk is groot… en strekt over heel wat grenzen.

Zeker in de beginfase ontstonden ook grote bedrijven in een lokaal verankerd netwerk, en al verhuisden vele bedrijven naar industrieterreinen, de vele getuigenissen van deze industrie vind je nog sterk in de dorps- en stadskernen, of op het platteland, niet ver van waar ooit de familiehoeve stond.

Alleen al vandaag telt de Kruispuntdatabank Ondernemers een 130tal bedrijven, in de regio actief in de pooltextiel-industrie. Veel van dit pool-weefsel in Vlaanderen is Zuid-West-Vlaams, met banden naar zowel het noorden als het zuiden, en met een zwaartepunt rond Kortrijk, Deerlijk, Vichte en Waregem (zie kaartje onderaan).

 

Meer lezen? De sociaal economische streekstudie van het CAG helpt je op weg. Het tekstje hier is sterk geïnspireerd door de resultaten van deze studie.

Actuele pooltextielbedrijven in Vlaanderen

zie ook

Wibilinga

Wibilinga vzw

lokaal en regionaal erfgoed