OpenStreetMap. Samen een open kaart bouwen vol erfgoed

OpenStreetMap vormt het open alternatief voor 'Google Maps' en andere bekende systemen. Steeds meer zie je de kaart opduiken als de meest gedetailleerde kaart beschikbaar. Kaartgevens staan er open voor hergebruik en toevoegingen, en heel wat mogelijkheden binnen OpenStreetMap lijken dan ook gesneden koek voor erfgoedtoepassingen. Op 19 november ontdek je  samen met ons de mogelijkheden.

Waardevolle begraafplaatsen, uniek landschappelijk erfgoed, een hoeve met een rijk verhaal,… Als erfgoedvrijwilliger heb je een schat aan gegevens die je bekend wil maken of die je wil delen. Eerder dan je complexe software of sites eigen te maken, bieden platformen zoals wikipedia en Wikimedia commons je heel wat mogelijkheden. Maar wist je dat je ook mee kan bouwen aan rijke hedendaagse kaarten van je stad of dorp? Oude bomen, pleinen, monumenten, kappelletjes, muurtjes,..? Je kan ze allemaal een plekje geven op een kaart, beschikbaar voor de passant of bezoeker. Bovendien kan je verdere linken leggen en bezoekers zo jouw omgeving ten volle laten ontdekken.

Pieter Vander Vennet van OpenStreetMap Belgium neemt je mee in de wondere wereld van Open Street Map, een kaart van en voor iedereen. Hij toont je zeer concreet hoe je meebouwt aan Open Street Map, of aan projecten zoals Open HistoricalMap! Op de computer ga je aan de slag met erfgoedplekken en maak je zelf concrete start.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele erfgoedenthousiastelingen. Basisvaardigheden computer en internet zijn vereist. Computers zijn beschikbaar in het leslokaal.

Deze vorming wordt georganiseerd binnen de reeks Jouw Erfgoed op Kaart.

Praktisch

Voor deze vorming waren er niet voldoende inschrijvingen en heel wat verontschuldigen. De vorming wordt om die reden op een later datum opnieuw aangeboden (update 12/11)

zie ook

ik-xploreer mee!

registratie
ontsluiting
onderzoek