Open Monumentendag 2021

Poster Open Monumentendag 2021

Op zondag 12 september zetten opnieuw honderden monumenten in heel Vlaanderen de deuren gratis open, tijdens de 33e editie van Open Monumentendag. Laat je verrassen door de leukste evenementen op wondermooie historische plekken. Ontdek welke verborgen parels er in Zuid-West-Vlaanderen te bezoeken zijn en stel je persoonlijke programma samen. 

Ontdek het programma

Benieuwd? Enkele tips!

Een ondergrondse exploratie in een Wevelgemse schuilkelder van de Tweede Wereldoorlog 
Op diverse locaties in de gemeente wordt de oorlogsdreiging geëvoceerd. De Bib in het Park is het centrale infopunt. Je kan er de expo 'Het ware verhaal' bezoeken, erfgoedfilmpjes bekijken en lezingen en panelgesprekken bijwonen. Er is passende animatie voor jonge kinderen. Op het buitenterras is er een drankenbar en muzikale omkadering. Over de middag is er een foodtruck. Ook in de Sint-Hilariuskerk, woonresidentie De Egelantier en FAS-luchtvaartmuseum zijn activiteiten. De schuilkelder onder het klooster in de Acaciastraat kan eenmalig en uitzonderlijk bezocht worden.

Neem een kijke achter de muren van het Karmelietessen slotklooster in Kortrijk
Bezoek het slotklooster van de Karmelietessen, waar de laatste zusters zojuist de deur achter zich dichttrokken. De vzw Charisma, die het erfgoed van de kloosters in de regio Kortrijk wil bewaren om het door te geven aan toekomstige generaties, laat je uitzonderlijk kennis maken met het klooster van de Karmel. Opgeleide gidsen nemen je mee door het klooster en vertellen over het spirituele en dagelijkse leven van de zusters. Hun verhaal wordt geïllustreerd met foto’s en objecten. Opgelet: reservatie vooraf noodzakelijk.

Op omwallingstocht in en rond Waregem
De regio Zuidwest telt uitzonderlijk veel omwalde sites. Hier en daar zijn de omwallingen (deels) verdwenen, maar blijven de landschappelijke kenmerken van de site overeind. Fiets doorheen de regio langs verschillende van deze mooie sites en ontvang heel wat informatie over de functie en relevantie ervan. In Waregem fiets je langs enkele prachtige (voormalige) omwalde sites, zoals het kasteel van Potegem, het park Baron Casier, de site Beaulieu aan de Leie, het Goed te Nieuwenhove, de Sint Jans hoeve en het Munkenhof.