Open Monumentendag 2020

Open Monumentendag 2020

Op zondag 13 september zetten opnieuw honderden monumenten in heel Vlaanderen de deuren gratis open, tijdens de 32e editie van Open Monumentendag. Laat je verrassen door de leukste evenementen op wondermooie historische plekken. Ontdek welke verborgen parels er in Zuid-West-Vlaanderen te bezoeken zijn en stel je persoonlijke programma samen. 

Ontdek het programma

Benieuwd? Enkele tips!

Een duik in het oud zwembad van Spiere
In 1935 werd tussen de Schelde en de Spierebeek een waterzuiveringsstation gebouwd dat echter nooit in gebruik werd genomen wegens te duur. Het werd omgevormd tot een van de eerste openluchtzwembaden in België en is nu een beschermd monument. Er werd een laatste keer gezwommen in 1955. Tijdens Open Monumentendag blikt een korte filmprojectie terug op het rijke verleden van het majestueuze gebouw.

Het eerste huis van Huib Hoste in Avelgem
Het eerste huis dat Huib Hoste tekende vind je in Avelgem! Huib Hoste wordt aanzien als een van de grootste Belgische architecten van de 20e eeuw. Het voor die tijd vreemde kleurengebruik en de rechte lijnen kenmerken het modernisme. Hostes bekendste bouwwerken staan onder andere in Brussel, Antwerpen en Oostende. Maar zijn proefstuk pronkt nog steeds, hoewel in alle anonimiteit, in de Oudenaardsesteenweg in Avelgem. Via een digitale rondleiding ontdek je deze prachtige woning die nu dienstdoet als atelier van kunstenaar Hervé Martyn. Doorheen de dag zorgt Pigeon voor een aantal intieme concertjes. 

Op textieltocht in Deerlijk
Fiets of stap terug in de tijd en blik terug op wat ooit was: een bloeiende textielnijverheid in Deerlijk anno de jaren 1950-1970. De textielroute neemt je mee langs restanten van de textielnijverheid in het straatbeeld. Los aan elke textielhalte langs de route een vraag op en maak kans op een Deerlijkbon.