Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag

Op zondag 8 september zetten opnieuw honderden monumenten in heel Vlaanderen de deuren gratis open, tijdens de 31e editie van Open Monumentendag. Laat je verrassen door de leukste evenementen op wondermooie historische plekken. Ontdek welke verborgen parels er in Zuid-West-Vlaanderen te bezoeken zijn en stel je persoonlijke programma samen. 

In de voetsporen van Streuvels in Anzegem

50 jaar geleden overleed Stijn Streuvels. Treed in de voetsporen van Streuvels en bezoek Villa Zonnekracht, het atelier van Staf Stientjes in de crypte Malpertuis, de Landsche woning, de chicorei-ast en het Lijsternest. Een huifkartocht neemt je mee doorheen het land van Streuvels. 

Tragische septemberdagen in Waregem

Waregem herdenkt de 75ste verjaardag van de bevrijding en de slachtoffers die daarbij vielen. Hierbij worden de acties van het Geheim Leger extra in de spotlights geplaatst op een unieke locatie, namelijk in het voormalig hoofdkwartier van de sector Waregem, hoeve Le Grèbe.

Kortrijk: een stad in puin

De Tweede Wereldoorlog richtte een enorme ravage aan in Kortrijk. Zo zorgde de inval van het Duitse leger en de daaropvolgende Leieslag in mei 1940 al voor veel oorlogsschade in Kortrijk en omgeving. In 1943 en 1944 legden verwoestende geallieerde luchtaanvallen, waarbij het vormingsstation aan de Marksesteenweg geviseerd werd, de stad grotendeels in puin. Meer dan 5000 gebouwen werden verwoest of zwaar beschadigd. Ontdek de tentoonstelling in het Rijksarchief en leer er bovendien meer over de eigen oorlogsgeschiedenis van het gebouw. Luchtalarm? Duik de schuilkelders onder de oude brandweerkazerne, School Bemok en de Bissegemplaats in! De wandeling Kortrijk in het vizier neemt je mee langs de plekken die het hardst getroffen werden tijdens WO II. In Kortrijk kan je daarnaast de Sint-Maartenstoren, Huis Delagrange, Villa 't Onzent, de Broeltorens, het stadhuis, het Guldensporencollege Kaai en het Guldensporencollege Plein bezoeken

Historische bronnen en zorg in Avelgem

De oudste historische (geschreven) bronnen uit onze regio zijn Romeins en duiken op tijdens archeologische opgravingen. Ontdek tijdens de rondleiding in het Regionaal Archeologisch Museum wat ze betekenen voor ons verleden. Daarnaast is de oude vierkantshoeve ’t Voldersveld in Kerkhove het decor voor een OpenmonuMENSENdag. Bezoek de hoeve, ontdek erfgoed als herbronningsruimte en geniet van de animatie!

Met de bezembus door Deerlijks berg en dal

Stap mee op de bus en ontdek verhalen over folklore, landschappen en verzet in Deerlijk. (plaatsen beperkt, vooraf inschrijven is nodig)

Kiek, 400 jaar Harelbeke in beeld!

De tentoonstelling 'Kiek' in het Peter Benoitmuseum toont een overzicht van kaarten en foto's uit 400 jaar geschiedenis van Harelbeke en blikt ook vooruit naar het toekomstig uitzicht van de stad. In het museum start daarnaast een fotozoektocht en monumentenwandeling (vooraf isnschrijven) in de stad. Stap daarnaast binnen in het geklasseerde Sint-Augustinusklooster, in de kloostergangen ontdek je de fototentoonstelling van Fotoclub Diafo. 

En ook...

Benieuwd naar het volledige programma in Zuid-West-Vlaanderen? Stel je eigen programma samen.