Open Monumentendag 2017 - 10 september

Open Monumentendag 2017

Zondag 10 september gaat in heel Vlaanderen de 29e editie van Open Monumentendag door. Dit is dé gelegenheid om het verhaal achter oude gevels te weten te komen en om bekende en minder gekende monumenten te ontdekken en te beleven. Ook in Zuid-West-Vlaanderen openen heel wat gebouwen hun deuren. Een greep uit het programma: 

Draaien en Weven - Wevelgem

In Wevelgem staat de molen ‘De Grote Macht’ in Moorsele in de kijker. Deze imposante molen met een nokhoogte van 23m60 werd in 1817 opgericht. In 1996 werd hij wettelijk beschermd. Een eerste restauratie werd afgesloten in 2005. Nieuwe restauratiewerken dringen zich ondertussen op. In de molen staat een bijzonder weefgetouw dat onlangs met de medewerking van MIAT Gent werd gerestaureerd. Het weefgetouw is een waardevolle herinnering aan Moorsele als gemeente van thuiswevers. 

Menen Wald - Menen

Dit jaar wordt het 100 jarig bestaan herdacht van de Duitse Militaire Begraafplaats Menen Wald gelegen in de Groenestraat. Er liggen meer dan 48000 soldaten begraven. In aanloop naar de herdenkingsplechtigheid op 6 oktober 2017 werden foto's van tijdens WO I opgesteld op de huidige locaties. Een gids verteld je het verhaal achter de foto en maakt je wegwijs in bezet Menen. Voor de gelegenheid wordt de invalshoek gezien vanuit het oog van een Duits soldaat die hier in Menen verbleef. 

Goed geërfd, Zwevegems erfgoed in kaart - Zwevegem

Op zondag 10 september kunnen we een deel van de unieke tuin met orangerie en paardenstallen bezoeken van het 19de eeuws kasteel Vandevenne, dat later eigendom werd van de familie Bekaert, stichters van het staalimperium.
De tuin herbergt heel wat merkwaardige bomen; het koetshuis met paardenstallen is nog authentiek en toont een zorgvuldig baksteenmetselwerk. De orangerie is prachtig gerestaureerd.
De tuin en orangerie worden decor voor een tentoonstelling, opgezet rond het zeer diverse erfgoed, dat een blijvende getuige is van het verleden van Groot-Zwevegem.

Een landschapstuin voor waterkuren - Kortrijk

Rechtover de Groeningeabdij lag sedert 1683 het domein van de kruisboogschutters van Sint-Joris. In 1846 begon dr. Jan Frans Vander Plancke er een instituut voor hydrotherapie - het eerste in zijn soort in België. Mensen konden allerlei behandelingen met water ondergaan. De huidige tuin stamt uit de periode na het waterinstituut. Achteraan in de tuin, verscholen tussen de bomen, ligt een bakstenen ijskelder met jaarsteen 1768. Er zijn diverse oude en merkwaardige bomen.

Deerlijk in miniaturen - Deerlijk

Ontdek in buurthuis Sint-Lodewijk Deerlijk in miniaturen. Door lokale kunstenaar Frans Demuynck.

Villa Gaverzicht - Waregem

Kom tijdens Open Monumentedag een kijkje nemen in Villa Gaverzicht. Deze modernistische villa van architect Gentiel Van Eeckhoutte werd tijdens het afgelopen jaar in ere hersteld en opent uitzonderlijk de deuren voor het publiek!

Meer ontdekken? Ontdek het volledige programma