Oorlogsdagboek Albert De Bus

Eerste Wereldoorlog in Harelbeke - Stadsarchief Harelbeke

De Roede van Harelbeke publiceert oorlogsdagboek van een Harelbeekse brancardier uit de Eerste Wereldoorlog

Met het oorlogsdagboek van Albert De Bus brengt De Roede van Harelbeke het persoonlijke verhaal van een Harelbekenaar aan het front van de Eerste Wereldoorlog. Als brancardier noteerde Albert De Bus nauwgezet wat hij meemaakte en wie hij ontmoette. De Roede van Harelbeke transcribeerde het dagboek en geeft duiding bij de notities van de 25-jarige onderwijzer. Het tweede deel van het boek vertelt het verhaal van alle gesneuvelden uit Harelbeke, Bavikhove en Hulste, vaak met hun persoonlijk verhaal en waar mogelijk met documenten en foto’s.

Harelbekenaar Albert De Bus was in 1914 net als onderwijzer begonnen toen hij in augustus voor de Eerste Wereldoorlog opgeroepen werd. Hij werd ingedeeld bij de gemotoriseerde ambulancecolonne van de Tweede Legerdivisie. Vanaf die eerste augustus houdt hij een dagboek bij waarin hij alles noteert wat er gebeurt. Vaak registreert hij gewoon, soms laat hij ook zijn gevoelens spreken. Albert De Bus kwam na vijf jaar ziek terug uit de oorlog. Een paar jaar later sterft hij aan de gevolgen ervan. Zijn dochter, Agnes De Bus, was toen vijf jaar. Het dagboek was voor haar een van de weinige herinneringen aan haar vader. De familie stelde het unieke document ter beschikking van De Roede van Harelbeke. Deze transcribeerde het en gaf duiding bij wat Albert De Bus opschreef. Op die manier ontstond een uniek verhaal over hoe een kleine brancardier de grote oorlog beleeft. Wat het dagboek nog interessanter maakt is een fotoreeks, waarschijnlijk van de hand van zijn schoonbroer met wie hij de oorlog doorkwam.

De Roede van Harelbeke publiceerde eerder al een boek over Harelbeke, Bavikhove en Hulste in de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal van diegene die meevochten en niet meer terugkwamen bleef in veel gevallen onuitgegeven. Het tweede deel van dit boek brengt hun verhaal. Alle gesneuvelden krijgen er een plaats met hun eigen, persoonlijke verhaal. Waar mogelijk werd dit aangevuld met foto’s en andere documenten. Op die manier wil het boek ook een naslagwerk zijn dat meer informatie geeft over de gesneuvelden uit 1914-1918.

Tijdens Harelbeke kermis 2016 is het boek verkrijgbaar in het Peter Benoitmuseum. Daarna wordt het verkocht in het stadsarchief of is het verkrijgbaar bij de secretaris van De Roede, Dirk Viaene: dirk.viaene@gmail.com